Emoţiile modeleaza ADN-ul nostru


De câte ori n-aţi auzit îndemnul “Gandeste pozitiv şi totul va fi bine!” sau “Fii optimist şi lucrurile se vor îndrepta!”?

Am observant că la unele televiziuni se încearcă un program de prevenţie pentru sănătatea populaţiei prin fraze ca “Excesul de sare, zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii.”

Însă mai recent s-a produs o schimbare în bine în această direcţie prin noile sfaturi:  “Consumaţi zilnic 2 litri de apă pentru îmbunătăţirea sănătăţii Dvs.!” sau “Efectuaţi cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice zilnic pentru sănătatea Dvs.!” sau “Pentru sănătatea Dvs. consumaţi fructe şi legume!”.

Am zis de o schimbare în bine, deoarece aceste fraze ne spun ce să facem ca să avem o sănătate optimă şi nu ce să nu facem. S-a dovedit faptul că o persoană va efectua un comportament, dacă:

a)         Ştie cum să facă acel comportament;

b)         Crede că este capabil să facă comportamentul respectiv;

c)        Ştie care sunt beneficiile efectuării comportamentului.

Dar totuşi, când vine vorba de sănătatea noastră parcă tot ne vine greu să respectăm aceste sfaturi, deşi în mod normal ştim cum să gândim pozitiv, cum să facem sport şi cum să consumăm apă, fructe şi legume; ştim că suntem capabili să facem lucrurile enumerate mai sus şi totodată ştim că beneficiul adus este o stare de sănătate optimă care ne face să funcţionăm la parametrii normali în toate ariile, la şcoală, acasă, cu prietenii.

Nu respectăm paşii care ne-ar asigura sănătatea deoarece nimeni nu ne spune care este mecanismul prin care dacă gândim pozitiv ne face să fim sănătoşi. O să vedem împreună care este legătură dinte gânduri-emoţii-ADN-sănătate.

 

Legătura gânduri-emoţii

Să presupunem că aţi luat o notă mică (eveniment activator) şi probabil simţiţi o îngrijorare, frică (emoţia). Dar de ce simţiţi această frică?

Pentru că vă gândiţi că părinţii voştri se vor supăra şi poate vă vor pedepsi. Vedem cum ceea ce gândim ne determină emoţia (Ellis, 1975), pentru că dacă ne-am gândi că părinţii nu se vor supăra şi doar vă vor sfătui să depuneţi mai mult efort în studio de acum încolo, atunci este foarte probabil că nu veţi simţi aceeaşi frică.

Astfel deşi evenimentul activator a rămas acelaşi (luarea unei note mici), emoţia este determinată de felul cum gândiţi raportat la faptul că aţi luat acea notă mică.

Acest mecanism este valabil pentru orice situaţie cu care ne confruntăm, fie că v-aţi certat cu cel mai bun prieten (furie, tristeţe), fie că aveţi de prezentat un referat în faţa clasei (frică, ruşine), ceea ce gândiţi în legătură cu aceste evenimente vă provoacă trăirea emoţiilor respective.

Acest lucru l-aţi înţelege mai uşor dacă aţi lua un eveniment neplăcut care vi s-a întâmplat săptămâna trecută şi să-l analizaţi pe cele trei nivele: eveniment activator-gânduri-emoţii.

Legătura emoţii-ADN

 Emoţiile trăite de noi determină schimbări biochimice în corp. Fiecare emoţie negativă (furia, îngrijorarea, ură) produce un hormon puternic, numit cortizol.

Cortizolul are un efect negativ deoarece suprimă acţiunea sistemului imunitar care ne protejează de boli. Pentru a fi sănătoşi trebuie să avem un sistem imunitar puternic şi deci să avem cât mai des gânduri şi emoţii pozitive, să fim optimişti.

Scheier şi Carver (1986, 1992) definesc dispoziţia spre optimism, ca tendinţa generală, relative stabilă, de a avea o concepţie pozitivă asupra viitorului şi experienţelor vieţii. Optimismul este interpretat ca o “trasatura magica” în predicţia sănătăţii şi a stării de bine, a emoţiilor pozitive şi a recuperării din boală.

Neuro-bio-chimista Candace Pert a făcut o descoperire uimitoare (1997), care a schimbat modalitatea în care oamenii de ştiinţă înţeleg conexiunea corp-minte. Ea a arătat faptul că fiecare emoţie eliberează molecule specifice (peptide) care transportate prin circuitul sanguin până la suprafaţa celulelor potrivite. Ajunse aici ele provoacă un lanţ de reacţii în interiorul celulei chiar la nivelul AND-ului.

Cum am văzut mai sus, fiecare gând este însoţit de o emoţie, astfel prin acest mecanism realizăm cum gândurile şi emoţiile noastre sunt în stare să influenţeze activitatea structurilor genetice. Un gând însoţit de o emoţie puternică îşi pune o amprentă în memoria celulelor, astfel este mai greu de deosebit, la nivel celular, dacă doar ne amintim o situaţie impesionanta prin care am trecut sau dacă trecem într-adevăr prin situaţia respectivă.

Corpul uman reacţionează similar chiar dacă cauza reacţiei este o amintire sau o imagine fictivă sau este chiar realitatea. Prin gândurile potrivite se poate reprograma memoria celulară (!) care va duce implicit la vindecare.

Astfel, prin managementul eficient al emoţiilor noastre contribuim la menţinerea sănătăţii noastre. Acest management dezvoltă inteligenţa emoţională, care după cum s-a demonstrat (Daniel Goleman, 1995) se poate “invata” şi în plus, aceasta este un predictor important pentru succes şi este critică pentru sănătate.

Acum ştim ce trebuie să facem ca să fim sănătoşi (să gândim pozitiv), ştim cum să facem acest lucru (prin managementul emoţiilor şi dezvoltarea inteligenţei emoţionale) şi ştim care sunt beneficiile (îmbunătăţirea calităţii vieţii printr-o stare de sănătate optimă). Aşa că acum nu mai am nici o reţinere în a vă sfătui să fiţi pozitivi în tot ce gândiţi, simţiţi şi faceţi.

Dana Onca, psiholog

(publicat in ianuarie 2009 in Revista Adolescent)

(imagine 1: artist;http://biffno.deviantart.com/art/Young-Bride-115748088)

(imagine 2: artist: http://6artificial6.deviantart.com/art/lights-heart-106121374)

(imagine 3; artist:http://archann.deviantart.com/art/AMRAPALI-54963588)

 

Reclame

2 răspunsuri la „Emoţiile modeleaza ADN-ul nostru

  1. Multumesc Domnului Isus ca existati si „intamplator” am poposit si eu pe blogul dumneavoastra. Sunt foarte de folos multe din postarile de pe acest blog asa ca m-am hotarat sa il rasfoiesc mai serios. Domnul va dat un „talant” pe care e bine ca il faceti cunoscut si altora spre folosul lor. Sa fiti binecuvantata impreuna cu toti cei dragi.

    • Va multumesc din suflet pentru cuvintele Dvs. pline de lumina si iubire. Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ales si pe mine sa fiu un canal al mesajelor Lui. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe Dvs. si familia Dvs.! Cu drag si recunostinta, Dana 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s