Motivatia mai presus de toate.


Definitia pe care o da DEX-ul cuvantului motor, este „masina care transforma o forma oarecare de energie in lucru mecanic, pentru actionarea altei masini.”

In urmatoarele randuri, vom descoperi impreuna ce anume este acea „forma oarecare de energie” care ne face sa ne ridicam din pat in fiecare dimineata, sa mergem la scoala, sa interactionam social, sa invatam, sa ne petrecem timp cu prietenii si mai ales sa facem aceste lucruri zi de zi.

Ce anume ne face sa actionam pentru realizarea scopurilor noastre?

Vom descoperi ce este acest motor psihologic prin analiza catorva citate, cuvinte rostite de oameni care au devenit stapanii propriei vieti si indrumatorii altora, tocmai datorita faptului descoperirii propriei scantei interioare si a modului de a tine scanteia aprinsa.

De ce este atat de important sa ne descoperim scanteia interioara? Deoarece ea ne impinge sa luam initiativa si sa facem lucrurile pe care vrem sa le facem, ea ne face sa credem in capacitatea noastra de a deveni cine vrem sa fim…

„Dorinta este punctul de start al oricarei realizari, nu speranta, ci o dorinta puternic pulsatila, care transcende totul.” (Napoleon Hill)

Ca sa incepi lucrul la un anumit proiect, trebuie sa vrei sa-l incepi, dar nu e deajuns acest lucru, ci ca sa ramai antrenat in sarcina trebuie sa ai o dorinta puternica care sa duca la finalizarea lui.

„Cea mai mare glorie a noastra, nu este in a nu esua niciodata, ci a ne ridica de fiecare data cand esuam.” (Ralph Waldo Emerson)

Asa ca nu va temeti sa incepeti ceva, pentru ca nu se va intampla nimic dezastruos daca esuati. Veti analiza problema, veti vedea ce nu a mers si o veti lua de la capat, cu noile informatii si resurse, necesare indeplinirii cu succes a sarcinii. Va dati seama cate dintre marile inventii nu ar fi aparut daca acei oameni de stiinta ar fi renuntat de la primul lor esec, sau de la al doilea, sau de la al treilea…?

„Ceea ce putem sau nu sa facem, ceea ce consideram posibil sau imposibil, este rar o functie a adevaratei noastre capacitati. Este mult mai probabil o functie a credintelor noastre despre cine suntem.” (Anthony Robbins)

De multe ori nu incepem sa facem ceva pentru ca nu ne credem in stare de a duce la bun sfarsit lucrul inceput. Dar de unde putem stii ca nu vom reusi daca nici macar nu incercam.

Lasa-ti gandurile negative, in genul „Nu voi reusi!”, „Nu pot!”, „N-are rost nici macar sa incerc sa fac acest lucru pentru ca n-am abilitatile necesare…”, sa treaca asa cum si vin, pentru ca daca le asculti nu vei reusi niciodata sa te implici in ceva nou, nu te vei dezvolta, nu vei putea evolua, nu-ti vei descoperi abilitatile care deja exista in tine.

„Oamenii devin remarcabili cand incep sa creada ca pot face lucruri. Cand cred in ei insisi, ei au primul secret al succesului.” (Norman Vincent Peale)

Pe langa dorinta, care este startul, trebuie sa crezi in tine si succesul nu va intarzia sa apara. Incearca tot timpul cand incepi ceva, un proiect scolar, un hobby nou, sa incepi cu gandul; „Pot sa-l fac, pot sa-l duc la bun sfarsit!” si vei vedea ca ai numai de castigat daca pornesti cu o atitudine pozitiva in tot ceea ce intreprinzi.

„Daca crezi in ceea ce faci, atunci nu lasa pe nimeni sa-ti distraga atentia de la munca ta. majoritatea celor mai mari realizari mondiale au fost facute impotriva aparentelor de imposibilitate.” (Dale Carnegie)

Pe langa increderea in tine, trebuie sa ai incredere si in ceea ce faci, sa ai pasiune pentru ceea ce faci, deoarece asa vei putea trece peste piedicile care pot sa apara sau peste indoielile celorlalti in legatura cu lucrul pe care-l faci si in care crezi.

„Fiecare om are patru inzestrari – autoconstientizare, constiinta, vointa proprie si imaginatie creativa. Acestea ne dau libertatea ultima…Puterea de a alege, de a raspunde, de a schimba.” (Stephen Covey)

Dupa cum vedeti avem deja calitatile de care avem nevoie pentru a reusi in tot ce ne propunem. Dar aceste calitati trebuie sa fie luminate de scantei de care vorbeam la inceput, si care este de fapt, motivatia. Motivatia este motorul psihologic care ne ajuta sa ajungem de la scopurile impuse la rezultatele asteptate. Tot motivatia face ca motorul sa nu ramana in pana, adica sa nu amanam sarcinile care trebuie realizate.

Un rol central in pastrarea scanteii aprinse il are automotivarea, si ca sa ai succes in ceea ce-ti propui trebuie sa stii ce anume te motiveaza. Profesorul Steven Reiss a propus o teorie prin care a gasit 16 dorinte de baza care motiveaza comportamentul uman, printre care:

  • acceptarea (nevoia de aprobare);
  • curiozitatea (nevoia de a gandi);
  • onoarea (nevoia de a fi loial);
  • independenta (nevoia de individualitate);
  • puterea (nevoia de a influenta);
  • iubirea (nevoia de afectiune)
  • contactul social (nevoia de prieteni);
  • statusul (nevoia de importanta sociala);
  • liniste (nevoia de a fi in siguranta);
  • etc.

Vezi care anume dintre ele iti tine tie flacara aprinsa, si apoi nu mai sta pe ganduri, incepe lucrul pe care vroiai sa-l faci dar te temeai ca n-ai sa reussesti sa-l duci la bun sfarsit, acum ai toate ingredientele necesare: dorinta puternica, incredere in sine, pasiune pentru ceea ce faci, atitudinea potrivita, nu te mai temi de esec si in plus, ai toate calitatile si abilitatile pentru a reusi.

Psiholog Dana Onca

(imagine 1: artist:http://paranoidk.deviantart.com/art/use-ur-brain-plz-36673590)

(imagine 2: artist:http://chronophasia.deviantart.com/art/Follow-Your-Heart-140139146)

(imagine 3: artist:http://forbidden.deviantart.com/art/Is-this-Love-24488955)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s