Râsul…izvor de sanatate


 

„Viaţă, iubire, şi râsete – ce cadouri nepreţuite de oferit copiilor noştri!”

(Phyllis Dryden)

 

 

Se spune că omul învăţa din greşeli, dar de ce să nu învăţam prin râs? În continuare vă propun nişte anecdote din care putem învăţa multe despre comportamentul şi gândirea proprie şi a celorlalţi.

Superstiţie

Un hoţ şi complicele lui au intrat într-un bloc de 14 etaje şi au furat nişte bijuterii dintr-un apartament. Brusc se aude sirena poliţiei.

Hoţul : Repede Ionele…soseste poliţia…sări pe geam !

Ionel : Dar suntem la etajul 13 !

Hoţul : Termină cu prostiile, nu-i momentul să fi superstitos!

Morala:

Când mintea este umplută cu sentimente negative ca frica, îngrijorarea, şi furia, îşi pierde calmul şi acurateţea gândirii. O persoană care este într-o stare mentală asemănătoare poate să facă cele mai prosteşti lucruri posibile. Înainte de a lua o decizie trebuie să cântărim bine faptele, să vedem raporul dintre avantajele şi dezavantajele luării deciziei respective.

Cine este interesat să vadă câte lucruri prosteşti poate face omul îi recomand filmul “The Darwin Awards” (2006), care conţine întâmplări reale (şi prosteşti), din viaţa de zi cu zi a unor oameni obişnuiţi care sunt determinaţi în a obţine ceea ce vor fără a gândi bine înainte. Vizionare plăcută!


Dorinţa de aniversare.

 

Un cuplu căsătorit, amândoi având 60 ani, îşi celebra a 35 a aniversare de nuntă. În timpul petrecerii lor, un vrăjitor apare pentru a-i felicita pe cei doi şi să se ofere să le îndeplinească câte o dorinţă.

Soţia vroia să călătorească împreună cu soţul în jurul lumii şi drept urmare primeşte două bilete pentru o croazieră pentru a vedea întreagă lume.

În continuare, vrăjitorul îl întreabă pe bărbat ce vrea, iar acesta îi zice, “ Aş vrea să am o nevastă cu 30 de ani mai tânără ca mine.” Vrăjitorul ridică bagheta şi gata, soţul este de 90 de ani.

 Morala:


Dorinţele formulate doar pe jumătate se adeveresc în cel mai ciudat fel spre dezamăgirea şi în detrimental nostru. Nu merită să avem gânduri sau fapte cu rădăcini în lăcomie sau egoism, pentru că nu vom fi mulţumiţi de rezultate.  În schimb, ceea ce putem face este să ne definim scopurile într-un mod cât mai acurat şi realist, şi pe cât posibil spre câştigul tuturor părţilor implicate.


 

Taximetristul

Un client într-un taxi îl atinge pe umăr pe şofer pentru că dorea să-l întrebe ceva. Şoferul ţipă speriat, pierde controlul maşinii, aproape loveşte o camionetă, ia curba şi opreste la câţiva centimetri de vitrina unui magazin.

Şoferul îi spune clientului  “Domnule, vă rog să nu mai faceţi aşa ceva niciodată. Ştiţi că m-aţi speriat de moarte!” Clientul îşi cere scuze şi îi spune, “Nu mi-am dat seamă că o simplă atingere o să vă sperie.”

Şoferul spune, “ Îmi cer scuze, în realitate nu este vina Dvs. Ştiţi, azi este prima mea zi ca taximetrist, ultimii 20 de ani am condus o camionetă de înmormântări.”

Morala:

Frica mare poate lua naştere când asociem evenimente prezente cu experienţele trecute. Când mintea merge în trecut (sau în viitor), pot să apară sentimente negative, de frică de îngrijorare. Încearcă să trăieşti mai mult în PREZENT (nu degeaga sensul cuvântului “present” din engleză înseamnă şi prezent(că entitate temporală) dar şi CADOU, cadoul de a trăi CONŞTIENT clipa prezentă).

 

Pepenii galbeni

 

Un fermier avea un cort unde vindea pepeni galbeni dar făcând o inspecţie mai atentă observă că nişte copii s-au înfruptat din pepenii lui.

Fermierul s-a gândit la o modalitate de a descuraja acest comportamnet neonest al copiilor, aşa că a pus o pancartă în faţa cortului pe care scria: “ATENTIE! UNUL DINTRE ACEŞTI PEPENI CONŢINE OTRAVĂ!” Fermierul s-a întors după câteva ore, a observat că nici unul dintre pepeni nu lipseşte dar pe pancartă scria: “ACUM DOI PEPENI CONŢIN OTRAVĂ!”

Morala:  

În încercarea de a rezolva o problemă, o strategie greşită, în loc să rezolve problema, o complică şi mai mult. Adevărată înţelepciune era ca fermierul să rezolve conflictul cu copiii rezolvând astfel într-un mod eficient problema.  Paşii rezolvării eficiente de probleme sunt :

€         Definirea problemei

€        Descoperirea cauzelor care au generat problema

€         Generarea posibilelor soluţii

€         Luarea deciziei asupra soluţiei potrivite

€         Implementarea soluţiei alese

€         Verificarea utilităţii soluţiei

Oglinda


 

Într-o zi, un călător a venit la Socrate şi îi spune:

– Aş vrea să mă mut în oraşul tău, dar înainte aş vrea să ştiu ce fel de oameni voi găsi aici.

Socrate îl întreabă: “Ce fel de oameni erau în oraşul tău? “

– Oamenii din oraşul meu sunt răutăcioşi şi fură, şi acesta a fost motivul părăsirii oraşului natal.

Socrate a replicat:

– La fel e şi-n acest oraş, nu are nici un rost să rămâi.

După o vreme, a venit un alt om şi a întrebat despre locuitorii Atenei. Socrate îi pune aceeaşi întrebare şi acestui călător, despre oamenii oraşului sau.

– Oh, sunt minunaţi, a răspuns omul. Întotdeauna se ajută între ei. Sunt sinceri şi muncitori. Mă gândeam doar că mi-ar plăcea să văd şi alte locuri.

Socrate atunci i-a zis:

– La fel e şi aici. Intră şi convinge-te.

Morala:

 

Nimic nu este bun sau rău ci gândirea noastră face ca un eveniment/persoană să-l vedem negativ/a sau pozitiv/a. Avem tendinţa de a eticheta persoanele, şic el mai grav lucru este că ajungem să ne comportăm în relaţie cu ei în conformitate cu eticheta pe care le-o punem, şi totodată, chiar ei ajung să se comporte conform etichetei puse.

Cum sunt oamenii din viaţa ta? Sunt ei într-adevăr aşa, sau aşa îi vezi tu? Încearcă să-ţi răspunzi la aceste două întrebări, şi vei vedea lucrurile mult mai limpede.

Psiholog Dana Onca

(Publicat in noiembrie 2009 in revista Adolescent)

(imagine 1: artist:http://superkeci.deviantart.com/art/Happiness-17496730)

(imagine 2; artist:http://tooshtoosh.deviantart.com/art/Cheesy-love-99989470)

(imagine 3: artist:http://artsammich.deviantart.com/art/Cloud-Companions-133728048)

(imagine 4; artist;http://tooshtoosh.deviantart.com/art/Potato-angels-81607123)

(imagine 5: artist: http://phatpuppy.deviantart.com/art/Friendship-130830541)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s