Ajustarea mentala la nou domeniu de muncaUna dintre problemele reale existente la momentul actual este incompatibilitatea dintre ceea ce ofera piata muncii, in domeniu de locuri de munca, si pregatirea profesionala a celor care vor sa intre in campul muncii. Atunci cand nu poti schimba realitatea, trebuie sa te schimbi tu, sa te adaptezi mental, in primul rand, la ceea ce ti se ofera.

            Poate cel mai simplu este pentru tinerii absolventi de facultate care vin de pe bancile scolii cu convingerea ca in ziua de azi este putin probabil sa-ti gasesti un loc de munca in domeniul in care te-ai specializat. Aceasta credinta le ghideaza actiunile si expectantele in legatura cu domeniul muncii si reusesc sa se adapteze destul de repede la un loc de munca care nu corespunde specializarii lor. Dar ce se intampla cu persoanele care au deja 10-20 de ani in campul muncii, petrecuti intr-o singura institutie, facand un anume tip de sarcini, si se vad obligate sa paraseasca firma in care s-au format si au capatat experienta pe un anumit domeniu? Optiunile pe care le au sunt fie somajul (ceea ce presupune inactivitate si demoralizare), fie adaptarea la piata muncii si acceptarea a ceea ce ti se ofera. Totusi aceasta ajustare nu inseamna sa iei rolul de victima care se resemneaza, ci dimpotriva, sa fii proactiv, si stapan pe situatie.

Odata ce ai acceptat ca nu poti schimba realitatea cu care ne confruntam la ora actuala, si alegi sa iesi din zona de confort, sa vezi totul ca pe o provocare, sa pui intr-o lumina pozitiva modul de a percepe lucrurile, esti déjà la jumatatea drumului. Cealalta jumatate inseamna o autoanaliza amanuntita, sa vezi care iti sunt abilitatile, care iti sunt atuurile care te-ar putea recomanda pentru o gama mai larga de locuri de munca. Poti face tu acest lucru sau poti apela la consilierea profesionala, serviciu care iti va alcatui un profil profesional complet si te va ghida  spre locuri de munca care ti se potrivesc. Poti sa te promovezi online intrand in diverse retele sociale si realizand contacte cu persoane cu care ai putea colabora pe anumite proiecte. Poti face multe, trebuie doar sa decizi ca vrei sa ai control asupra propriei vieti.

 Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s