Ne pare rau, esti supracalificat pentru acest post


Se intampla ca de multe ori sa nu primesti nici un feedback dupa ce ai aplicat la numeroase posturi care se potriveau perfect pe meseria ta si experienta ta in munca. Din CV-ul tau reiese ca esti o persoana cum crezi tu ca si-ar dori orice angajator: cu multi ani experienta, cu multa educatie si dorinta de dezvoltare continua.

S-ar putea sa nu fie nimic gresit in CV-ul tau ci mai degraba sa fi primit eticheta de “candidat supracalificat”. “De ce ar fi acest lucru un impediment?” te intrebi. Motivele pentru care recrutorii resping din start persoanele supracalificate se datoreaza perceptiei (eronate in mare masura) pe care acestia o au despre candidatii policalificati si care au ocupat posturi de varf in companiile anterioare.

Ceea ce trebuie tu sa faci este sa schimbi perceptia recrutorului in legatura cu tine, persoana supracalificata. Ai doua instrumente prin care sa realizezi acest lucru, si anume, CV-ul tau si necesara scrisoare de intentie.

–          Recrutorul poate crede ca vei pleca din firma de indata ce vei primi o oferta mai buna. Solutie: In scrisoarea de intentie specifica care este motivul pentru care aplici pentru o pozitie care se afla la un nivel scazut fata de pozitiile ocupate anterior. Din ceea ce scrii ar trebui sa reiasa de asemenea si interesul si entuziasmul pentru postul vizat. Poti sublinia, daca este cazul, faptul ca ai petrecut multi ani in firmele anterioare, astfel lasand sa transpara loialitatea ta fata de angajator.

–          Recrutorul poate crede ca vei avea cerinte salariale peste valoarea pe care firma o poate oferi. Se gandeste ca nici macar nu ai fi dispus sa accepti un salar sub valoarea salariilor avute pana la momentul actual.

Solutie: lasa sa se vada ca esti foarte flexibil in ceea ce priveste suma oferita ca salar.

–          Recrutorul poate crede ca vei fi un angajat dificil si greu de controlat percepandu-te ca fiind plin de sine datorita numeroaselor tale abilitati si competente.

Solutie: in CV scoate in evidenta realizarile tale mai degraba decat titlurile posturilor ocupate anterior. Subliniaza faptul ca iti place sa lucrezi in echipa si ca stii ca succesul vine din munca cumulata a membrilor echipei. Acest lucru va accentua adevarata ta personalitate.

Daca ai posibilitatea, un lucru cu greutate ar fi o scrisoare de recomandare din partea unui fost angajator. Faptul ca o persoana pentru care ai lucrat te caracterizeaza va avea un impact mult mai mare asupra acuratetii perceptiei recrutorului in ceea ce te priveste.

Asadar adu etichetei de “candidat supracalificat” adevarata valoare, aceea care reprezinta “candidatul dorit de orice angajator”.

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s