Nu-i niciodata prea tarziu!            Un element care apare zilnic atunci cand consiliez someri, si in special cand consiliez persoane trecute de varsta de 45 de ani, este zidul acceptarii neconditionate a atitudinii “cine te mai angajeaza odata ce ai trecut de 45 de ani?”. Asadar trebuie sa actionam asupra acestei atitudini de “invins din start” si sa modificam perceptia acestor persoane aflate in cautarea unui loc de munca pentru a ne asigura ca nu se opresc inainte de a incepe cautarea.

Pentru a-si modifica felul in care vad lucrurile este necesar sa treaca prin 4 etape care, nu le vor asigura neaparat gasirea unui loc de munca, dar cu siguranta ii vor face sa fie proactivi si responsabili in ceea ce priveste viitorul lor profesional.

In primul rand, trebuie sa se dezvete de a privi situatia intr-un mod negativ. Daca ne percepem ca nefiind eficienti intr-o anumita sarcina, sansele de a ne antrena in acea sarcina scad considerabil. Frica de respingere si de esec joaca un rol important in luarea deciziei de a sta in zona de confort, in scopul de a evita o situatie care sa dauneze stimei si increderii de sine.

In al doilea rand, aceste persoane, trecute de 45 de ani, trebuie sa invete, care sunt strategiile eficiente de cautare a unui loc de munca. In urma cu 20 de ani, cand s-au angajat pentru prima data, nu s-au confruntat cu complexitatea pietei muncii existente azi. De aceea trebuie sa stie care sunt pasii necesari in obtinerea unui alt loc de munca: consilierea profesionala, pentru a vedea in ce domenii s-ar putea angaja datorita competentelor si abilitatilor pe care le detin, ce arii si-ar mai putea dezvolta cu ajutorul cursurilor de formare sau specializare; apoi, cum sa-si alcatuiasca un CV si scrisoare de intentie depistabile de catre angajator si ce strategii de autopromovare si automotivare pot invata pentru a le asigura succesul in acest proces complex – gasirea unui loc de munca.

  Apoi, pot sa ia in considerare acel lucru pe care vroiau sa-l faca la “un moment dat” in viata lor, dar pe care l-au amanat tocmai pentru ca déjà aveau un loc de munca si un numar de alte responsabilitati. Este de o importanta majora sa avem pasiune pentru ceea ce facem, iar daca gasesti acel lucru pentru care ai lucra cu placere si entuziasm, fie ca este vorba de gradinarit sau conducerea unei echipe, angajatorul v-a depista aceasta dorinta autentica in tine iar probabilitatea de a angaja un om care iubeste ceea ce face este mult mai mare.

In ultimul rand, desi au trecut constiinticios prin etapele de mai sus, trebuie sa stie si sa accepte ca unii angajatori tot vor face discriminari in ceea ce priveste varsta candidatului. Aceasta respingere nu trebuie atribuita intern, adica vazuta ca un esec datorat calitatilor canditatului in cauza, ci trebuie privita ca ca un lucru care nu era dat sa fie si sa caute in continuare locul de munca potrivit fara a se descuraja.

La urma urmei, varsta este doar un numar si nu e niciodata prea tarziu sa faci ceea ce iti pui in cap sa faci. Nu lasa opiniile personale ale angajatorilor intalniti sa-ti clatine increderea in tine si in ceea ce poti sa faci, deoarece tu esti singura persoana care te cunoaste cel mai bine si tu esti cel mai in masura sa spuna care iti sunt atuurile si care iti sunt limitele proprii.

Deci, fi proactiv, nu-i niciodata prea tarziu!

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s