Pregatirea mentala pentru evaluarea performantelor


              Companiile de succes, o data la sase luni sau cel putin o data pe an, acorda atentia si importanta cuvenita procesului de evaluare al performantelor. Beneficiile firmei rezultate din acest proces sunt evidente (planificarea eficienta a resurselor umane), dar sa vedem cum sunt afectati angajatii de aceasta evaluare a performantelor si cum pot beneficia, in egala masura ca si firma, de pe urma acestui proces.

            In general, orice situatie de evaluare genereaza intr-o prima faza, anxietate. Vestea buna este ca poti contracara aceasta teama de necunoscut daca te familiarizezi cu procesul la care urmeaza sa fi supus, adica daca te pregatesti mental in avans. Aceasta pregatire, presupune pe de o parte, recapitularea realizarilor tale profesionale din ultimul an, incercand sa punctezi cum a beneficiat compania de implicarea si aportul tau profesional (daca ai ajutat la cresterea profitului, sau la cresterea bazei de clienti, etc.).

Pe de alta parte, te pregatesti pentru acest proces modificandu-ti modul in care percepi evaluarea performantelor tale. Cum trebuie sa vezi de fapt evaluarea? Ca ceea ce este in fapt – o oportunitate de invatare. Profita din plin de acest proces, deoarece ti se pune la dispozitie o cantitate importanta de informatie. Aceasta informatie iti arata care sunt asteptarile sefului de la tine, ce compentente si abilitati sunt apreciate si valorizate la tine, dar si ce arii mai necesita dezvoltare. In plus, acest proces se poate finaliza prin promovarea ta sau prin bonusarea/recompensarea implicarii si a eforturilor tale.

Totusi, exista cazuri in care rezultatul evaluarii atrage dupa sine un feedback negativ. In aceasta situatie este indicat sa soliciti explicatii suplimentare evaluatorului, dar numai dupa ce ai analizat obiectiv evaluarea primita. Este critica intr-adevar neindreptatita? Daca da, sprijina-ti argumentele neaparat de exemple concrete pentru a-ti putea face auzit punctul de vedere.

Din orice unghi ai privi, evaluarea performantelor reprezinta un castig pentru tine. Asadar, daca ai atitudinea mentala potrivita, poti astepta cu nerabdare chiar acest proces, stiind ca il poti transforma intr-un punct de plecare in dezvoltarea ta profesionala si in ascensiunea ta in cariera.

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s