Tirania lui “atunci cand…”.


        Am observat ca angajatul roman sufera de maladia “atunci cand…”. Adica atitudinea lui in legatura cu munca este caracterizata de credinte ca: “Voi lucra mai mult atunci cand voi fi platit mai bine.” sau “Ma voi implica mai des in proiecte atunci cand voi fi apreciat de catre sef.”. Am subliniat angajat roman deoarece in Germania, Polonia, S.U.A veti intalni angajati dedicati muncii pe care o fac. Veti spune ca acestia sunt platiti proportional cu munca depusa si ca eforturile lor nu sunt trecute cu vederea ci recompensate prin bonusari sau promovari.

            Intr-adevar, ne este greu sa efectuam un comportament pentru care nu primim intariri pozitive, dar cine zice ca aceste intariri trebuie sa fie neaparat externe? Sigur, ar fi ideal sa primim o suma X de bani de fiecare data cand am finalizat cu succes un proiect, insa aceasta dorinta nu este nici realista nici posibila.

Reinhold Nieburh in 1943 a scris un indemn plin de intelepciune:

“Schimba ceea ce poti schimba

Accepta ceea ce nu poti schimba

Si invata sa fii indeajuns de intelept pentru a stii diferenta dintre ele.”

A denumit acest indemn “Rugaciune pentru seninatate” si este exact ceea ce-ti trebuie pentru a avea o atitudine corecta in raport cu munca ta.

Ceea ce ar fi de preferat sa accepti este realitatea existenta la ora actuala in tara noastra cu privire la sistemul de remunerare a angajatului. Oricat ai fi de revoltat si ai incerca sa te razbuni printr-o implicare artificiala in munca ta, aceasta realitate nu se va schimba in viitorul apropiat, deci cel mai intelept ar fi sa accepti ceea ce nu poti schimba.

Sa vedem ceea ce poti totusi schimba. In primul rand, pentru a nu mai bate pasul pe loc si a-ti schimba atitudinea spre munca, trebuie sa-ti modifici gandurile care te fac sa crezi ca “lucrezi pentru a imbogati seful”, “ca faci munca de voluntariat” sau ca “seful castiga mii de euro si mie imi da un salar de nimic.”  Este absurd sa-ti compari castigul cu cel al sefului atata timp cat nu iei in considerare sacrificiile pe care a trebuit sa le faca pentru a-si transforma afacerea intr-una de succes. Nu stii cate ore a trebuit sa stea departe de cei dragi si cate ore a stat ingropat in munca fara recompense imediate, cum te astepti tu sa primesti.

In plus, trebuie sa stii ca tot ceea ce faci in aceasta viata este pentru tine, pentru nimeni altcineva. Lucrezi pentru a avea un trai decent si pentru a te putea bucura de micile placeri pe care ti le ofera viata. Tu de ce ai avea nevoie de recompense imediate sau externe pentru a-ti realiza munca la standarde inalte?  Ar trebui sa te intrebi ce alte satisfactii iti poate aduce munca ta decat cele banesti.  Priveste munca ta ca pe o experienta de invatare continua, implica-te in proiecte si sarcini noi iar la final listeaza lucrurile nou-achizitionate. Cunostintele acumulate ar putea fi una dintre recompensele interne castigate, altele ar putea fi aprecierile colegilor sau chiar a sefului.

Pe parcurs vei descoperi si alte recompense si satisfactii, trebuie doar sa-ti modifici atitudinea nefunctionala pe care o ai momentan despre munca ta si sa scapi de sub tirania lui “atunci cand…” implicandu-te acum in munca ta!

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s