Lauda de sine (nu) miroase a bine?


Una dintre intrebarile puse frecvent la interviurile finale de angajare este: “De ce ar trebui sa ne hotaram in privinta ta decat a altui candidat, ce anume te diferentiaza de ceilalti si te face candidatul ideal pentru acest post?” Daca in acest moment te blochezi si nu raspunzi nimic sau dai un raspuns lacunar plin de pauze, de fapt ii transmiti angajatorului ca nu te cunosti si nu stii ce aport poti aduce prin munca si competentele tale companiei angajatoare.

Asadar, inainte de a te prezenta la un interviu de angajare, rezolva pasii de mai jos pentru a raspunde cu incredere la intrebarea: “De ce sa te angajam pe tine, ce anume te face unic?”

Pasul 1. Incercuieste calitatile pe care consideri ca le ai din urmatoarea lista iar apoi da-le cate un calificativ de la 1 la 10.

sincer               remarcabil        credibil            realist               implicat           optimist           orientat pe solutii             deschis la nou              flexibil             transparent      perseverent      util       pasionat           motivat             pozitiv             cu standard inalte        receptiv           apreciativ         respectuos       responsabil      disponibil             deschis la posibilitati, etc.

Pasul 2. Pentru calitatile cotate cu note de 8, 9 si 10 gaseste cate un exemplu din care sa transpara aceasta calitate, deoarece faptele vorbesc si au o pondere mai mare in prezentarea de sine decat enumerarea de calitati.

Pasul 3. Intereseaza-te, citeste, investigheaza care sunt cele mai apreciate calitati de catre angajator la candidatul ideal si daca le ai, mentioneaza-le mai degraba pe acestea la interviul de angajare.

Pasul 4. Gandeste-te la 3-5 realizari profesionale obtinute pana in prezent. Vezi care sunt rezultatele competentelor tale si fii autentic in expunera lor.

Pasul 5. Gaseste-ti acea calitate “je ne sais quoi”. Ceea ce te intereseaza este ca la sfarsitul zilei, dupa ce recrutorul si-a incheiat sesiunea de interviuri, sa fi printre cele 2 persoane care i-au ramas in minte. Vezi care este calitatea ta unica, pozitiva si remarcabila pe care chiar si recrutorul o va defini cu greu dar care te va plasa sigur printre preferati.

Rezolva acest exercitiu in 5 pasi deoarece un lucru esential atunci cand te prezinti la un interviu de angajare este sa-ti cunosti adevarata valoare si sa stii cum sa te pui in valoare.  Atat timp cat demonstrezi angajatorului ca tu esti persoana care va aduce aportul dorit in companie nu ezita sa te “lauzi” cu realizarile tale profesionale daca si numai daca acestea sunt bine sustinute de fapte concrete.

Daniela Teodora ONCA

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s