Este indicata flatarea intervievatorului?


 

Interviul de angajare reprezinta pe de o parte, o oportunitate de a-ti etala realizarile profesionale si a-ti expune talentele iar pe de alta parte, oportunitatea de a creea o prima impresie pozitiva. Unii candidati aleg ca pe parcursul interviului sa spuna lucruri pozitive despre intervievator, pozitie sau companie? Tu te folosesti de aceasta strategie cand participi la interviu? Daca ai putea alege una dintre cele 3 care crezi ca ar fi cea mai indicata in a-ti asigura obtinerea postului vizat?

Acelasi lucru s-a intrebat si Chad Higgins, profesor de management la Universitatea din Washington. El a vrut sa verifice care candidati au o mai mare sansa de a obtine postul, cei care se lauda cu propriile realizari sau cei care flateaza intervievatorul. Cand a analizat interactiunile dintre candidati si intervievator, dr. Higgins a ajuns la concluzia ca cei care flateaza primesc evaluari mai bune decat cei care isi enumera realizarile lor.

Care este explicatia? Intervievatorul fiind flatat crede ca acel candidat ii impartaseste credintele si atitudinile si drept urmare crede ca acesta se potriveste si cu compania.

Insa inainte de a crede ca aceasta tehnica iti va aduce jobul mult dorit ar trebui sa stii care sunt cele 3 reguli de a complimenta pe cineva, conform Reuters:

 

  1. Fii sincer – nu are nici un rost sa spui un lucru pe care nu il crezi deoarece iti poate face mai mult rau decat bine; chiar daca la nivel constient intervievatorul nu isi va da seama de lipsa ta de sinceritate, poti fi sigur ca la nivel subconstient nici o falsitate nu trece nedepistata.

 

  1. Fii specific – insa nu prin complimente de genul: “Imi plac mult cerceii Dvs.”, ci mai degraba prin afirmatii care sa puna in valoare compania: “Mi-a placut mult ceea ce au scris cei de la Romania Libera despre compania Dvs.”

 

  1. Nu compara – rar vei reusi sa obtii rezultatul scontat – aprecierea intervievatorului – daca compari compania pentru care dai interviul cu o alta pe acelasi domeniu, chiar daca prin compliment pui in lumina favorabila compania pentru care vrei sa lucrezi.

 

Daca vrei intr-adevar sa faci un compliment in incheierea interviului de angajare,

urmeaza pasii de mai sus, insa gandeste-te de doua ori inainte sa o faci ca nu cumva intervievatorul sa-si creeze impresia gresita ca vrei sa-i influentezi decizia, si astfel sa ruinezi un interviu care probabil ti-ar fi adus pozitia mult dorita in compania respectiva.

 

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s