Cum sa-ti negociezi salarul la interviul de angajare


Majoritatea persoanelor considera locul de munca ca fiind doar un mijloc de venit financiar, o modalitate de a-si asigura traiul zilnic. Din acest motiv, atunci cand la interviul de angajare apare intrebarea “La ce salar va asteptati?” multi dintre noi dam un raspuns raportat la ce nevoi trebuie sa ne satisfaca aceasta suma lunara. Printre raspunsurile cel mai des intalnite sunt:

  • “Salarul meu trebuie sa fie minim X lei deoarece am de platit chiria, cheltuielie, am de intretinut o familie.” (Prin acest raspuns nu vei reusi sa trezesti empatia intervievatorului astfel incat sa-ti ofere cat ai cerut bazandu-se doar pe raspunsul primit).
  • “Asteptarile mele salariale depind de salarul maxim existent pe piata pentru o persoana cu experienta si studiile mele.” (O diploma sau 10 ani de experienta nu reflecta neaparat competenta persoanei intervievate).
  • “As dori salarul meu actual plus un procent de X%.” (unde X este cel putin 10%) – Aceasta afirmatie denota ca vrei sa pleci de la actualul loc de munca deoarece crezi ca meriti mai mult, dar nu justifici de ce ai merita un salar mai mare.

Locul de munca, pe langa beneficiile financiare pe care ni le ofera este si modul prin care ne percepem si ne percep ceilalti deoarece acesta ne ofera structura, sens si semnificatie.

  De aceea, cand iti negociezi salarul nu justifica suma propusa prin expunerea nevoilor tale care vor fi satisfacute prin intermediul acestei sume, ci argumenteaza prin abilitatile si competentele tale care vor fi in folosul firmei. Justifica prin impactul pe care il vei face pentru dezvoltarea firmei, prin problemele pe care le poti rezolva, si profitul pe care il vei aduce firmei angajatoare.

Enumera abilitatile si realizarile tale si fi pregatit sa vorbesti despre ele si sa le sustii prin exemple si fapte concrete. Poti dubla aceste exemple de evaluari profesionale anterioare si/sau prin scrisori de recomandare de la fosti angajatori.

De asemenea, un lucru foarte important de retinut este de a nu incepe negocierile cu atitudinea nepotrivita. Nu aduce vorba de salar inainte ca intervievatorul sa deschida acest subiect. Tine un ton conversational si nu unul confruntational. Nu te razgandi dupa ce ai cazut de acord cu angajatorul asupra sumei convenite si oferite ca salar, cerandu-i apoi o suma mai mare.

Asadar, tine minte, inainte de a cere o anumita suma ca salar trebuie sa ai clar in minte ce poti tu oferi firmei angajatoare, care sunt abilitatile si competentele tale care vor duce la o munca de calitate prin care firma sa aiba de castigat.  Tine minte ca scopul acestor negocieri este o relatie castig-castig.

 

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s