Greseli la pensionare


Pensionarea este etapa din viata omului care probabil este cea mai solicitanta din punct de vedere emotional. Pensionarii se confrunta pe de o parte cu sentimentul de inutilitate, de inadecvare, de izolare sociala si pe de alta parte se confrunta cu dezamagirea ce revine din traiul greu pe care-l presupune aceasta varsta. Aceste sentimente negative sunt mult amplificate daca cei care urmeaza sa se pensioneze fac urmatoarele greseli (si care din pacate sunt facute de majoritatea romanilor care se indreapta spre aceasta etapa fireasca a vietii):

 

  1. Nu au un plan de pensionare – acest plan este absolut necesar pentru a putea fi capabil sa eviti fluctuatiile financiare care in caz contrar ar duce la o problema pe termen lung. Nu au o strategie care sa duca la indeplinire obiectivele de pensionare. Dintre cei care totusi au o strategie de pensionare, doar jumatate dintre ei iau in considerare costurile de sanatate si mult mai putini de atat, iau in cont asigurarile pe termen lung.
  2. Adopta planul “voi lucra si dupa pensionare” – acest plan nu este unul viabil, deoarece iarasi nu se tine cont de posibilele probleme de sanatate care ar putea aparea datorita varstei inaintate; de asemenea, nu iau in considerare alte probleme care ar putea duce la o pensionare anticipata. Cel mai indicat lucru ar fi sa se gandeasca la ce varsta de pensionare se integreaza in functie de genul caruia apartin si apoi sa faca un calcul pentru a vedea cat ar trebui sa economiseasca de pe acum in fiecare luna astfel incat pensionarea sa nu-i prinda pe picior gresit.
  3. Nu economisesc si nu investesc – majoritatea oamenilor incearca sa economiseasca cat de mult pot in fiecare luna, insa uneori acest lucru nu este posibil. De aceea, o alta varianta posibila si la indemana este investitia. Persoanele varstnice ar trebui sa se consulte cu familia si cu prietenii, sa se informeze si sa faca apoi pasii necesari care sa le asigure un trai decent dupa pensionare. Este gresit sa crezi ca esti neajutorat si ca nu poti face nimic in situatia in care te afli, cand de fapt toata puterea de decizie este la tine.
  4. Nu profita de beneficiile de pensionare – din pacate majoritatea oamenilor preferam recompensa imediata cu beneficii pe termen scurt decat sa optam pentru amanarea recompensei pentru a avea beneficii pe termen lung. Mai mult de 50% dintre angajati opteaza pentru un salariu destul de mare dar cu beneficii de pensionare scazute decat pentru un salariu mai modest cu beneficii de pensionare excelente. Gratificarea imediata oricat de placuta ar fi s-ar putea sa ne lase un gust amar pe masura ce ne apropiem de varsta a treia.
  5. Nu au o strategie de platire a taxelor – majoritatea persoanelor spun ca stiu tot ceea ce este de stiut despre pensionare si ce presupune aceasta motiv pentru care refuza sau nu considera ca ar mai trebui sa se informeze in acesta directie. Aceasta ignoranta ii prinde la varsta pensionarii fara un plan de rezerva care sa le usureze traiul si sa le minimizeze trairile intens negative. Cel mai indicat pas ar fi informarea si alcatuirea unor strategii de mentinere pe linia de plutire care sa le confere un plus de siguranta financiara si emotionala.

 

Suntem foarte obisnuiti sa dam vina pe sistem si pe conducere pentru toate relele care ni

se intampla si pe de o parte este de inteles revolta omului care a lucrat o viata intreaga si ajunge la varsta pensionarii si valoarea totala a pensiei merge pe medicamentele necesare supravietuirii. Insa, stiind care este situatia actuala in tara noastra ar fi indicat sa ne gandim cum sa avem noi insisi grija de noi si sa nu asteptam sa o faca altcineva (desi am merita).

Avem multe surse de informatie la indemana si putem apela oricand la sprijinul familiei (atat pentru o vorba buna cat si pentru un sfat util) incat ne facem responsabili, vrand nevrand, de propriul viitor.

 

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s