Este indicat sa imiti limbajul nonverbal al intervievatorului?


Persoanele care se plac si sunt de acord una cu cealalta adesea tind sa-si pozitioneze corpurile ca si cum s-ar “oglindi” una pe cealalta, ba mai mult, se si misca sincronic.  Acesta este un comportament inconstient dar uneori se utilizeaza si constient, mai ales de persoanele responsabile de vanzari si negocieri. Unele persoane il utilizeaza la interviurile de angajare, la intalnirea de stabilire a unei colaborari sau la team-building-uri.

Imitarea este o parte esentiala a inteligentei sociale insa ca sa folosesti aceasta tehnica trebuie sa stii cand si cum sa o folosesti pentru a nu obtine efectul opus celui asteptat. Un studiu realizat recent arata ca unele persoane ar putea sa observe aceasta tehnica si sa-si faca o impresie proasta despre cel care o foloseste constient neapreciind faptul ca incearca sa-l manipuleze si sa-l influenteze in directia dorita.

Intr-un studiu de verificare a eficientei acestei tehnici de influentare, participantii au fost rugati sa vizioneze cateva interviuri puse in scena si filmate. Membrii unui grup au vazut videoclipuri in care intervievatorul era cordial iar ceilalti au vizionat filmulete in care intervievatorul era neprietenos. Persoanele intervievate in videoclipuri “oglindeau” fie atingerea barbiei sau incrucisarea picioarelor intervievatorului fie nu-l imitau deloc.

Dupa ce au vazut fiecare filmulet, participantii trebuiau sa evalueze persoana intervievata in legatura cu competenta generala, onestitate si simpatie. Desi nu li s-a sugerat inainte de a viziona videoclipurile sa fie atenti la limbajul corporal al persoanei intervievate, totusi acest aspect le-a influentat evaluarile. Astfel, persoanele care imitau intervievatorul neprietenos au fost considerate a fi mai putin competente decat cele care nu-l imitau (!).

In partea a doua a experimentului, participantii urmareau filmulete in care intervievatorul – tot neprietenos – nu era vizibil, astfel participantii la studiu nu aveau cum sa observe ca persoana intervievata imita intervievatorul. Rezultatul a fost identic cu cel din primul studiu, persoana intervievata facand o impresie mai prosta prin simplul fapt ca avea un limbaj nonverbal “neprietenos”, datorat imitarii interlocutorului.

Decat sa te bazezi pe acest comportament care se poate dovedi periculos daca nu-l stapanesti, mai bine pui accentul pe alte comportamente non-verbale prin care sa faci o buna impresie pe parcursul interviului:

  • Zambeste;
  • Strangere de mana ferma;
  • Postura potrivita – nici prea pe margine dar nici prea adancit in scaun/fotoliu;
  • Nu tine bratele incrucisate;
  • Mentine contactul vizual cu intervievatorul;
  • Aproba intervievatorul dand din cap;
  • Nu tine obiecte, ca pix, batistuta, etc. in maini, pentru a nu ceda instinctului de a te juca cu ele.

Pregateste-te temeinic inainte de un interviu, atat din punct de vedere verbal cat si nonverbal, pentru ca orice gest, oriccat de mic poate cantari mult in obtinerea postului dorit. Tine minte ca subconstientul intervievatorului va depista lucruri pe care la nivel constient nu le observa, de aceea fa un efort in a fi cat mai natural si sincer posibil pentru a-l castiga de partea ta.

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s