Din proaspat absolvent proaspat somer?


Datorita situatiei economice existente la momentul actual, cautarea unui loc de munca a devenit o activitate din ce in ce mai dificila. In opinia mea, fiecare scoala si facultate ar trebui sa aiba un Centru de Consiliere Profesionala de a carui servicii sa beneficieze gratuit elevii si studentii, deoarece majoritatea absolventilor din ziua de azi nu au abilitatile necesare de a face tranzitia de la etapa tocmai incheiata (15-17 ani de scoala) la noua etapa (intrarea in campul muncii si construirea unei cariere profesionale). As propune chiar ca materia “Managementul carierei” sa fie introdusa in curricula fiecarei facultati, daca nu ca materie obligatorie, macar ca materie facultativa, pentru care studentii responsabili sa poate opta.

Totusi, in absenta acestor servicii, ceea ce studentii si elevii ar trebui sa stie este ca pentru a avea succes in gasirea unui loc de munca trebuie sa fie caracterizati de urmatoarele 4 calitati:

  1. Implicare totala (Esti propriul tau angajat, asadar succesul “afacerii tale” depinde doar de tine!).
  2. Atitudine pozitiva (Pregateste-te pentru a tine capul sus si a merge mai departe dupa fiecare respingere.)
  3. Efort sustinut (Orice inceput este greu, dar totodata orice efort genereaza rezultate.)
  4. Persistenta (Rezultatele dorite apar doar in cazul celor care nu renunta.)

De asemenea, proaspetii absolventi trebuie sa stie ca primul lucru pe care il au de facut in

cautarea lor este realizarea unui plan de actiune care sa le dea o viziune clara asupra rezultatelor expectate si asupra pasilor de urmat pentru a atinge cu succes obiectivele impuse. Acest plan ar trebui sa se desfasoare pe urmatoarele 3 nivele:

  1. Actiunile de realizat la nivel fizic sunt: alcatuirea unui CV de nota 10 si a unei scrisori de intentie remarcabile; cautarea locurilor de munca dorite in cat mai multe surse posibile si aplicarea candidaturii pentru postul vizat; dezvoltarea retelei sociale, atat online cat si prin interactiunile fata-n fata; participarea la targuri de cariere, la seminarii pentru dezvoltarea unor abilitati, participarea la evenimente socio-culturale si profesionale, etc.
  2. La nivel mental pasii care ar trebui facuti includ: studiul pietei muncii; studiul strategiilor eficiente de cautare a unui loc de munca; informarea permanenta cu noutati din domeniul professional; citirea de carti, articole si bloguri care contin sfaturi pentru dezvoltarea carierei; exersarea exprimarii si comunicarii eficiente pentru interviul de angajare, etc.
  3. La nivel emotional trebuie sa-ti pastrezi o atitudine pozitiva deoarece aceasta este cea care te va ajuta sa treci peste respingeri sau peste lipsa de feedback-uri/raspunsuri asteptate. Modalitatea in care privesti lucrurile este cea care te va determina sa nu renunti si sa muncesti in continuare la construirea viitorului tau profesional.

Poti sa ai o atitudine de invins sau invingator, insa tine mereu in minte acest lucru: esti singurul responsabil de ceea ce se intampla in viata ta! Stiind acest lucru esti constient ca ai control asupra vietii tale si poti produce rezultatele dorite si in viata si in cariera ta.

 

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s