Proaspat studenti, puneti de pe acum bazele carierei voastre!


Recent m-am intrebat caror actiuni din timpul facultatii se datoreaza faptul ca m-am angajat in domeniul dorit inainte de a termina studiile masterale, pe cand cele doua colege de banca ale mele, n-au avut acelasi traseu in cariera lor, una lucrand intr-un domeniu total opus fata de studiile urmate de noi, iar cealalta fiind momentan somera. Comparand actiunile mele din timpul studentiei cu cele ale lor am gasit 4 pasi care m-au ghidat spre succes:

  1. Setarea propriei agende de invatare – scopul principal al studentilor nu ar trebui sa fie notele ci mai degraba dezvoltarea personala si profesionala. Desi sunt de o importanta majora prezentele la cursuri si seminarii si realizarea temeinica a proiectelor si temelor de casa, trebuie sa ai mereu in minte imaginea clara a viitoarei tale cariere. De aceea, trebuie sa investighezi modalitatile de a acumula si cunostinte practice (pe langa cele teoretice oferite de curricula facultatii) care sa te ajute in viitoarea meserie. Poti face acest lucru prin:

–          Aplicarea la internship-urile din domeniu sau cautarea oportunitatilor de voluntariat;

–          Cunoasterea si socializarea cu persoane din domeniul viitoarei tale meserii si chestionarea lor in legatura cu responsabilitatile si abilitatile necesare meseriei lor;

–          Participarea la activitati extracurriculare pentru a-ti dezvolta abilitatea de leader si comunicare eficienta.

In fiecare an de facultate am ales cate o activitate diferita de a oferi din timpul meu si de a invata totodata, iar dedicand o zi din saptamana pentru aceasta activitate, am avut timp destul si sa simt ca sunt student dar si sa-mi cladesc viitorul.

  1. Folosirea temelor de casa/a proiectelor pentru scopuri aditionale – recomandarea mea este de a fi atent la proiectele care au potential de dezvoltare a carierei si de socializare. De exemplu, unul dintre proiectele propuse in anul 2 al facultatii era realizarea fisei de post pentru o meserie la alegere. Colegele mele au ales, “chelner” si “vanzator”, pe cand eu am ales “psiholog autonom in domeniul rutier si transporturi”, o meserie ce avea legatura cu domeniul nostru de studiu.  Unele proiecte te pot pune in contact cu potentiali angajatori, viitori clienti sau colaboratori. De obicei, oamenii sunt extrem de responsivi si accesibili studentilor care vor sa invete. Realizeaza un proiect de nota 10 si apoi trimite-l persoanei care te-a ajutat in realizarea lui si poti fi sigur ca-l vei impresiona placut si vei stabili totodata o legatura profesionala cu acea persoana.
  2. Crearea propriilor linii de dezvoltare profesionala – odata ce ai absolvit facultatea detii un set de cunostinte corespunzatoare domeniului studiat. Totusi, va fi nevoie sa-ti dezvolti si unele abilitati specifice domeniului profesional si al muncii. Asadar, gandeste-te cum poti sa-ti imbunatatesti abilitatile si cunostintele in arii critice ca:
  • Scrisul;
  • Vorbitul in public;
  • Abilitatea de a conduce echipe;
  • Managementul timpului;
  • Managementul banilor si al conceptelor financiare de baza.

Cum poti face acest lucru? Optiunile sunt numeroase, fie ca urmezi anumite workshop-

uri (care sunt cu reducere sau chiar gratuite pentru studenti) fie ca studiezi de unul singur (materialele existente pe internet sunt infinite). Alege insa ambele modalitati deoarece abilitatile socio-emotionale, atat de necesare in mediul muncii, le poti dezvolta doar prin interactiunea cu ceilalti.

  1. Explorarea modalitatilor prin care iti poti folosi abilitatile obtinute in facultate – este posibil ca la finalizarea studiilor sa nu ai chiar de la inceput oportunitatea de a lucra in domeniu, insa poti gasi modalitati de a folosi ceea ce stii prin alte mijloace:

–          Adera la grupuri linkedin cu interes pentru domeniul studiat de tine si pune la dispozitie membrilor retelei informatii valoroase din domeniul tau de expertiza;

–          Creaza-ti un blog unde sa postezi ultimele descoperiri din domeniu, pareri proprii si alte informatii valide care ar ajuta persoanele cu aceleasi interese ca si tine.

Ia in considerare ca ai 3-4 ani la dispozitie in care poti ori sa stai cu mainile in san ori poti sa-ti construiesti, incet dar sigur, viitorul. Alegerea este a ta!

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s