Implicarea in munca a angajatilor


Implicarea angajatilor in munca lor prezice performanta financiara a firmei din care fac parte, dupa cum arata studiile recente.  Angajatii implicati sunt entuziasti in legatura cu munca lor, pe cand cei neimplicati desi pot fi satisfacuti in ceea ce priveste rezultatul muncii lor, sunt detasati emotional de locul de munca si este mai putin probabil sa depuna un efort semnificativ in munca lor. Acestia determina astfel si o performanta scazuta a echipei din care fac parte.

Cercetarile stiintifice arata ca este posibil ca implicarea angajatilor sa fie datorata succesului firmei din care fac parte iar neimplicarea poate aparea din cauza fricii de disponibilizare in firmele unde progresul intarzie sa apara. Un alt rezultat interesant arata ca angajatii implicati in munca afirma cu o frecventa mai mare ca firma din care fac parte creeaza noi locuri de munca, pe cand angajatii neimplicati si detasati emotional de locul de munca este mult mai probabil sa afirme opusul, ca firma face concedieri.

Rezultatele sondajelor arata ca firmele cu cel mai mare progres sunt cele care asigura un grad de implicare mai mare al angajatilor prin calitatea mediului de lucru. Exista cativa factori importanti de care depinde nivelul de implicare al angajatului:

  • Varsta, functie si statut in firma;
  • Angajatii implicati raman in firma pentru ceea ce pot oferi, pe cand cei neimplicati raman pentru ceea ce li se ofera;
  • Angajatii raporteaza implicare in munca daca: au posibilitatea de a-si folosi talentele, isi pot dezvolta cariera si li se ofera oportunitati de training;
  • Increderea in directorii executivi se pare ca are un impact de doua ori mai mare asupra nivelului de implicare al angajatilor decat increderea in managerii de echipa.

Vestea buna este ca modul in care seful isi conduce angajatii poate contribui semnificativ la cresterea nivelului de implicare al angajatilor. Fiecare manager poate juca un rol important in ceea ce priveste nivelul de angajament al oamenilor din subordine prin: clarificarea asteptarilor, oferirea resurselor necesare angajatilor pentru a-si realiza eficient munca, recunoasterea si aprecierea muncii bine facute, incurajarea dezvoltarii profesionale, sprijinirea angajatilor in conectarea la scopul general al companiei, masurarea frecventa si discutarea progresului angajatului si al firmei.

Insa pentru ca implicarea sa creasca in mod constant nu doar managerul trebuie sa se implice, ci schimbarea trebuie sa se face la cele 3 nivele ale organizatiei:

  • La nivel de angajati – conducere, claritate si actiune – angajatii trebuie sa stie ce vor si de ce anume are nevoie firma, si apoi sa actioneze astfel incat sa satisfaca ambele nevoi.
  • La nivel de manageri – coaching, relationare si dialog – managerii trebuie sa cunoasca talentele fiecarui angajat, interesele si nevoile si apoi sa le potriveasca cu obiectivele organizatiei, creand in acelasi timp relatii de incredere cu angajatii. In plus, trebuie sa discute cu angajatii despre nivelul de angajament.
  • La nivel de directori executivi – incredere, comunicare si cultura – directorii executivi trebuie sa demonstreze consistenta in cuvinte si actiuni, sa comunice des (cu profunzime si impact) si sa alinieze toate practicile si comportamentele in cadrul organizatiei astfel incat sa duca la rezultatele asteptate si un angajament ridicat al angajatilor.

 

Indiferent la care dintre cele trei nivele te incadrezi depinde de tine crearea unei

experiente de lucru mai productive si semnificative pentru tine si colegi. Asadar, ia-ti angajamentul de a te implica mereu in munca ta, deoarece dupa cum arata si studiile, vei fi mult mai satisfacut si castigat.

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s