Importanta satisfactiei in munca


Din pacate tot mai multe persoane se plang de locul actual de munca, iar un procent alarmant de 80% (!) dintre angajati si-ar schimba locul de munca de indata ce si-ar gasi “ceva mai bun”. Insa atata vreme cat schimbarea pe care vrei sa o faci (i.e., locul de munca) nu are loc in primul rand in interior (modalitatea de a privi lucrurile), locul de munca “ceva mai bun”, nu va fi mai bun decat pentru o scurta perioada de timp. De fiecare data cand vrei sa schimbi o conditie externa rezultatul obtinut nu va fi de durata (desi pe moment este cel dorit) decat daca schimbarea are loc si la nivelul gandirii tale.

De ce este atat de important sa fi satisfacut de munca ta? Deoarece studiile arata ca satisfactia in munca este un predictor pentru starea de bine generala si chiar pentru longevitate intr-o proportie mai mare decat sunt factorii genetici (!).

Cine este responsabilul principal pentru insatisfactia ta in munca? Vei spune probabil: “seful cu expectatiile lui nerealiste”, “colegii prea putin competenti” sau “mediul de lucru insuportabil”. Din pacate (sau din fericire, as zice) principalul responsabil pentru satisfactia (sau insatisfactia) ta in munca, esti chiar tu. Nu cred ca seful tau si-a propus sa-ti faca zile negre sau colegii tai au scopul de a te incomoda constant in munca ta.

Cand incepi sa constientizezi ca satisfactia in munca depinde in procent de cel putin 80% de tine, faci primul pas in a-ti transforma actualul loc de munca in acel “ceva mai bun” la care visezi. Trebuie sa stii ca satisfactia in munca este influentata de expectatiile tale legate de locul de munca. Ceea ce oamenii cauta la un loc de munca este: stabilitate, salarizare crescuta, recunoastere si independent. Insa daca aceste asteptari sunt nerealiste (desi tu nu le percepi ca fiind nerealiste), insatisfactia in munca nu va intarzia sa apara odata ce aceste expectatii nu sunt indeplinite.

Ce poti face in aceste conditii? Analizeaza separate (A) tipul de munca pe care il realizezi versus (B) conditiile de munca.

(A) Daca tipul de munca pe care il depui vine in contradictie cu valorile tale, credintele si abilitatile tale, cel mai corect lucru fata de tine si fata de angajator, ar fi sa-ti schimbi locul de munca, deoarece nu vei fi aproape niciodata productiv facand o munca pe care o detesti.

(B)  Daca conditiile de munca sunt cele care contribuie la insatisfactia ta in munca atunci poti face urmatorii pasi pentru a remedia situatia:

  • Mentine-ti asteptarile fata de munca, realiste;
  • Asuma-ti responsabilitatea pentru munca depusa;
  • Invata sa comunici eficient cu angajatorul si colegii;
  • Negociaza asertiv cu seful si ceilalti angajati;
  • Enumera-ti mai des satisfactiile intrinseci decat cele extrinseci.

Faptul de a merge cu drag la locul de munca depinde doar de tine. Trebuie sa incepi prin a face un

efort constient pentru a-ti modela gandirea si expectatiile. Odata ce faci acest lucru nu mai esti sclavul contextelor aparute la locul de munca ci esti cel care decide cum vrea sa abordeze fiecare situatie si fiecare interactiune interpersonala de la locul de munca  astfel incat gandul de “ceva mai bun”sa nu-si va aiba rostul.

 

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s