Cum sa te adaptezi la actuala piata a muncii


Una dintre problemele reale existente la momentul actual este incompatibilitatea dintre ceea ce ofera piata muncii si expenctantele celor care vor sa intre in campul muncii. Atunci cand nu poti schimba realitatea, trebuie sa te schimbi tu, sa te adaptezi mental la ceea ce ti se ofera si sa te dezvolti multilateral pentru a face fata celor 5 tendinte ale pietii muncii existente azi:

    1. Tendinta “cariere multiple/pe termen scurt/venituri multiple”

Nu mai este valabila varianta “un singur loc de munca pana la pensie” si nici cea de a te descurca financiar dintr-un singur venit. Tot mai multe persoane incep sa-si exploateze talentele si aptitudinile astfel incat acestea sa le asigure un al doilea venit. Aceasta combinatie de “cariere multiple” se poate prezenta sub forma de: professor/meditator; profesor limbi straine/traducator; nutritionist/scriitor; economist/formator, etc. Fie ca sunt complementare sau nu aceste ocupatii auxiliare constituie o sursa de venit.

2. Tendinta “contract/jumatate de norma/consultanta”

Noua realitate, greu de acceptat, este ca fiecare loc de munca este unul temporar. Ceea ce trebuie sa inveti este cum sa te acomodezi cu acest gand si sa te deschizi spre o multitudine de roluri profesionale; unele pot fi pe termen lung, altele doar pana finalizezi un proiect. Renunta la mentalitatea de “angajat” si adopt-o pe cea de “liber profesionist”, in sensul ca decat sa trimiti sute de CV-uri online, sperand ca cineva te va contacta, va trebui sa-ti schimbi strategia si sa-ti creezi propriul plan de promovare a competentelor, abilitatilor si realizarilor tale.

  1. Tendinta “cautarea unui loc de munca si promovare online”

Exista modalitati mult mai eficiente de a folosi internetul in avantajul tau decat folosind tehnica putin eficienta de a trimite CV-uri potentialilor angajatori. Pentru rezultate mult mai sigure incepe prin a-ti forma retele sociale si profesionale online, pe site-uri ca Linkedin. Incepe sa te prezinti si promovezi pe aceste site-uri. Apoi, o alta strategie eficienta este de a trimite un CV plus o scrisoare de intentie remarcabila biroului de resurse umane al firmei unde intentionezi sa lucrezi, cu rugamintea de a te avea in vizor pentru eventuale oportunitati de angajare. Ai mare grija la exprimarea scrisa deoarece CV-ul si scrisoarea de intentie vor creea prima impresie despre tine posibilului angajator.

  1. Tendinta “dezvoltare si investitie continua in tine”

Necesitatea unui set complet de abilitati si competente esentiale carierei a aparut odata cu dezvoltarea tehnologiei. Operarea pe calculator este doar unul dintre aspectele de avut in vedere in ceea ce priveste dezvoltarea profesionala continua. De asemenea, exprimarea verbala si scrisa, abilitatea de negociere si persuasiune, munca in echipa si abilitatea de a conduce echipe sunt abilitatile care te transforma in angajatul ideal. Daca mai trebuie sa le perfectionezi, nu sta pe ganduri deoarece aceste abilitati te pot si te vor transforma intr-un angajat indispensabil.

  1. Tendinta “instabilitatea locului de munca”

Stabilitatea este una dintre nevoile noastre de baza, iar cand vedem ca piata muncii actuale nu mai satisface acest aspect, tindem sa ne descurajam tot mai mult. Ceea ce trebuie sa invatam este sa ne cream stabilitate prin tranzitie. De indata ce ajungem sa constientizam si sa acceptam ca munca este un concept mai fluid in ziua de azi vom fi capabili sa facem tranzitia de la cariera traditionala de pana acum la diferitele forme ale muncii existente la momentul actual.

Se spune ca in orice rau exista si un bine. In situatia de fata binele ar fi reprezentat de oportunitatea de a te dezvolta multilateral, lucru pe care este putin probabil sa-l fi facut daca realitatea curenta nu te-ar fi impins de la spate. Daca nu existau aceste circumstante probabil n-ai fi incercat niciodata sa-ti descoperi limitele sau talentele latente. Accepta si fi recunoscator pentru aceasta noua fata a pietei muncii.

 

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s