Necesitatea criticii constructive


Majoritatea oamenilor nu se simt confortabil cand circumstantele sunt in asa fel incat trebuie sa critice, insa un procent si mai mare de persoane nu sunt adeptele primirii criticii. Faptul ca cineva te critica (fie ca este o critica constructiva sau nu) inseamna ca nu ai realizat destul de bine sarcina desemnata tie, iar prima reactie care apare inevitabil este adoptarea unei pozitii defensive.

Aceasta pozitie este gresita deoarece te va impiedica sa receptionezi mesajul care te va face sa cresti, sa-ti perfectionezi munca. Cel mai indicat ar fi sa stai si sa asculti tot ce are de punctat persoana care ofera critica deoarece critica constructiva creste puterea mentala. Aceasta iti conduce pasii spre o recunoastere si apreciere ulterioara, prin faptul ca asculti, analizezi ceea ce ai auzit si esti capabil sa comunici fara a jigni cealalta persoana.

Pentru a primi critica intr-un mod potrivit tine cont de sugestiile urmatoare:

  • Accepta faptul ca nu esti perfect – este irational sa crezi ca poti sa realizezi orice sarcina la parametrii optimi tot timpul. Da-ti toata silinta in a realiza o munca de calitate, insa nu te condamna daca din cand in cand un anumit aspect al ei nu este la standardele impuse.
  • Nu lua critica personal – daca reusesti sa te distantezi de ceea ce lucrezi o sa vezi ca nu tu esti cel criticat ci munca ta, care din anumite motive nu a fost la inaltime. Nu te gandi ca esti un incompetent pentru ca ai fost criticat ci gandeste-te ca munca ta a avut cateva minusuri care se pot remedia.
  • Asculta, analizeaza si evalueaza – nu respinge din start ceea ce auzi ci mai degraba intreaba-te ce ai de invatat din aceasta critica. Accepta faptul ca altii pot sa observe lucruri pe care tu nu le vezi la munca ta, lucruri care te pot trage in jos daca nu faci un efort in a le schimba.
  • Accepta critica fara a te demoraliza – este foarte important sa nu fi suparat sau furios pe persoana care te-a criticat, dimpotriva, ar trebui sa-i multumesti deoarece iti ofera o directie de perfectionare a muncii tale. Totodata incearca sa nu te demoralizezi deoarece desi pe moment percepi totul intr-o lumina negativa, critica primita este o oportunitate de a face o impresie ulterioara buna si de durata, prin munca imbunatatita.

Daca dupa o perioada in care ai avut timp de gandire, crezi ca nu este tocmai justificata critica primita, este indicat sa deschizi acest subiect doar daca ai argumente solide care sa-ti sustina observatia. Daca intr-adevar a fost justificata aceasta critica este indicat sa multumesti persoanei care ti-a oferit acest “cadou” de perfectionare a muncii tale.

 

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s