Evidentiaza-ti personalitatea in cadrul interviului de angajare


De obicei in cadrul unui interviu de angajare, alaturi de intrebarile legate de experienta si formarea profesionala, intervievatorul recurge si la intrebarile de personalitate care il vor ajuta sa contureze mai acurat profilul profesional al candidatului. Desi ti se pot parea irelevante, aceste intrebari cantaresc aproape la fel de mult in decizia de angajare, deoarece un angajat nu trebuie doar sa fie expert in aria lui ci trebuie de asemenea sa posede o personalitate remarcabila, o atitudine pozitiva si abilitati interpersonale. Intrebarile din care reies trasaturile de personalitate sunt:

  • Ce carte ai citit ultima data si ti-a placut?
  • Cum te-ai descrie in 5 cuvinte?
  • Daca ar exista un candidat mai bun decat tine pentru acest post ce calitati ar trebui sa aiba acesta?
  • In ce actiuni de voluntariat sau cauze comunitare te-ai implicat pana acum?
  • Daca nu ai fi nevoit sa lucrezi ce ai face?
  • Ce greseli ai facut la locul de munca si cum le-ai redresat?
  • Mentioneaza un moment in care integritatea ta a fost provocata. Cum te-ai descurcat in situatia respectiva?
  • Cum iti petreci timpul liber?

Punand intrebari de personalitate, recrutorul vrea sa stie cat de bine te cunosti. Avand o

constiinta de sine bine definita inseamna ca te poti analiza intr-un mod critic si implicit ai o imagine clara despre ceea ce poti oferi si ceea ce inca necesita imbunatatire si devoltare.

De asemenea, angajatorul vrea sa stie ca esti un cetatean activ care incearca sa aiba cat mai multe experiente de invatare. Faptul ca esti entuziast si proactiv in viata personala reprezinta un bun predictor pentru implicarea in munca si capacitatea de automotivare. Unii angajatori se pot astepta sa fii la curent cu ceea ce se intampla pe piata muncii, cultura, politica si media. Intervievatorul astfel isi face o imagine mai clara si despre filozofia de viata a candidatului.

Daca candidatii nu recunosc ca au facut greseli la locul de munca, fie nu sunt onesti fie au incetat sa mai invete. Exista si forme benefice ale esecului – atunci cand inveti multe de pe urma greselii facute si atunci cand rezolvarea problemei ti-a permis sa-ti folosesti gandirea creativa.

Raspunsurile tale la aceste intrebari ii mai pot arata intervievatorului: daca ai obiective si expectatii realiste si daca stii cum sa ti le duci la indeplinire; daca lucrezi bine in echipa; increderea in sine a candidatului, ambitia si entuziasmul; onestitatea, creativitatea si capacitatea de a rezolva eficient probleme.

Evidentiindu-ti personalitatea in cadrul interviului iti da oportunitatea de a creea o impresie de durata, fiind mult mai dezirabil sa fi retinut ca fiind “candidatul carismatic, entuziast si cu un simt al umorului dezvoltat” decat ca fiind “candidatul cu cravata rosie si cu slab contact vizual.” Profita din plin de intrebarile de personalitate din cadrul interviului deoarece raspunsurile oferite iti pot aduce locul de munca mult dorit.

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s