Esti colegul ideal?


Relatiile interpersonale la locul de munca au o importanta majora deoarece prin intermediul acestora se creaza un climat benefic de lucru si implicit o performanta crescuta a echipei.  Este de dorit sa interactionezi cu colegii de fiecare data cand se iveste  oportunitatea, sa vorbiti despre interesele proprii intr-o maniera autentica deoarece colegii de lucru sunt persoanele cu care iti petreci cea mai mare parte a zilei. De asemenea, este esential sa fii un coleg care:

  • isi asculta activ colegii– asculta-ti colegii cand vorbesc cu tine, deoarece nu vei castiga respectul lor si nu-i vei intelege cu adevarat pana nu o sa le acorzi intreaga ta atentie.
  • respecta timpul si prioritatile colegilor – in mare parte, lucram sub presiunea termenelor limita, asadar respecta nevoia de concentrare a celorlalti. Daca intr-adevar ai nevoie de o informatie din partea lor intreaba cand ar fi un moment bun de a le solicita ajutorul.
  • Isi asuma responsabilitatea si isi recunoaste greselile – de fiecare data cand gresesti ceva nu incerca sa “scapi” invinovatind alt coleg ca nu ti-a dat la timp informatia. Singurul lucru pe care il obtii in acest fel sunt dusmani la locul de munca. Dimpotriva, decat sa tragi un alt coleg dupa tine, vei fi mult mai apreciat de intreaga echipa, daca iti ajuti colegii sa se evidentieze intr-un mod pozitiv la locul de munca.
  • Este congruent in exprimare – comunicarea verbala si cea non-verbala trebuie sa transmita acelasi lucru, sa fie pozitiva si eficienta. Buna functionare a relatiilor interpersonale are la baza comunicarea eficienta, asadar incearca sa comunici cu colegii intr-un mod non-agresiv, onest si deschis.
  • Isi tine angajamentele luate – intr-o organizatie munca este interconectata. Daca tu nu iti respecti termenele limita si angajamentele, ai un impact negativ asupra muncii celorlalti angajati. Respecta munca celorlalti colegi, iar daca intr-adevar ai dificultati in terminarea sarcinii anunta din timp astfel incat sa nu afectezi bunul mers al lucrurilor.
  • Impartaseste cu colegii realizarile – cat de des atingi un obiectiv lucrand de unul singur? Multumeste, recompenseaza-ti colegii care au avut contributii la succesul tau. Mentioneaza aportul lor si managerului, astfel incat sa fie evidentiata sincera ta apreciere a colegilor tai.

Atat timp cat ai o atitudine pozitiva la locul de munca si  iti dezvolti pe cat posibil

abilitatile descrise mai sus poti fi sigur ca vei fi colegul pe care toata lumea il apreciaza. Fiind dragut si binevoitor cu ceilati vei obtine acelasi tratament de la colegii tai. O buna relatie cu colegii va genera un mediu de lucru mai placut iar tu vei fi un angajat mult mai performant care merge cu drag la locul de munca.

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s