“Semnalele onestitatii” iti pot aduce locul de munca mult dorit


Stim cu toti cat de importanta este prima impresie, atat la un interviu de angajare cat si in cadrul oricarui eveniment inter-relational. Comunicarea verbala si cea non-verbala are un rol decisiv in crearea primei impresii, insa nu conteaza atat de mult ceea ce spui cat modul in care o spui.

Suntem puternic influentati, fara sa ne dam seama de un numar de factori perceputi subconstient, cum ar fi: modelul discursului, nivelul de activitate fizica (miscari corporale) si modul in care interlocutorul seteaza tonul conversatiei. Aceste indicii subtile pun la dispozitie “semnalele onestitatii” (Pentland, 2008) despre ceea ce poate oferi candidatul si despre rezultatul interviului de angajare.

Pentland a dezvoltat niste dispozitive de marimea unei carti de credit – pe care le-a numit sociometre – care masoara vocea si miscarile corporale. Folosind doar aceste date – fara sa stii raspunsurile oferite intervievatorului de catre candidat – cercetatorul a putut prezice acurat rezultatul interviului de angajare.

De fapt, aceasta tehnologie inregistreaza si cuantifica ceva ce majoritatea oamenilor percep intuitiv, insa din motive de “rationalitate” ingnora informatia perceputa inconstient.  Sociometrele pot prezice de asemenea rezultatele interactiunilor specifice dintre oameni, fiind astfel utile in formarea echipelor de lucru intr-o organizatie astfel incat performanta grupului sa creasca.

Ce poti face practic pentru a fi sigur ca “semnalele onestitatii” iti ofera ceea ce vrei si nu exact opusul? Unul dintre aspectele pe care ar trebui sa ti le dezvolti – indiferent de metoda de intervievare (sociometru tehnologic vs. sociometru intuitiv) – este personalitatea atractiva. Conform lui Napoleon Hill (Legea succesului, 1928; lectia 10) exista sapte factori care formeaza o personalitate atractiva:

like

  1. Interesul pentru ceilalti (acorda-le atentie celorlalti si subliniaza calitatile si realizarile acestora).
  2. Dezvolta-ti abilitatea de a vorbi cu forta si convingere.
  3. Imbracate cu stil (astfel incat sa transpara din vestimentatie postul ocupat).
  4. 4.      Dezvolta-ti o atitudine pozitiva.
  5. 5.      Invata cum sa strangi mana interlocutorului si cum sa exprimi caldura si entuziasm.
  6. 6.      Atrage-i pe ceilati spre tine apropiindu-te tu in primul rand de ei.
  7. 7.      Singurul tau obstacol perceput este impus de propria ta minte.

 

Un efort atat de mic – dezvoltarea acestor 7 pasi extrem de simpli – pentru un castig atat de mare – o personalitate atractiva, personalitate care sa-ti aduca locul de munca mult dorit. Investeste timp si energie, in mod special, in imbunatatirea comunicarii non-verbale: postura, miscari corporale, expresii faciale, strangerea de mana, zambet, tonalitatea vocii, deoarece dupa cum a demonstrat Pentland, acestea decid intr-o mare masura finalitatea interviului de angajare.

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Un răspuns la „“Semnalele onestitatii” iti pot aduce locul de munca mult dorit

  1. Pingback: Angajeaza-te folosindu-te de “semnele onestitatii” « Revado's Blog·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s