5 reguli de aur ale leadership-ului


Cand vorbim despre leaderi inca ne vine in minte imaginea unui barbat inalt, intr-un costum negru impecabil, cu o atitudine autoritara, o ferma strangere de mana si un zambet cald. Pentru o lunga perioada de timp leaderii erau cautati pe baza trasaturilor fizice: inaltime, gen, descendenta, educatie si modul de a vorbi. Aceasta abordare s-a dovedit a fi bazata pe asumptii false si mai mult de atat s-a inceput cercetarea caracteristicilor principale care definesc un leader eficient.

Cartea “The leadership code: Five rules to lead by” (2001) iti ofera 5 reguli de aur pentru a deveni un leader care modeleaza inteligenta emotionala si sociala si care isi inspira angajatii astfel incat acestia sa devina pe deplin dedicati pentru ceea ce reprezinta viziunea, misiunea si strategia firmei tale. Autorii, Dave Ulrich, Norm Smallwood si Kate Sweetman propun urmatoarele cinci roluri pe care un leader de exceptie trebuie sa le posede:

  1. Gandirea strategica – pentru a da o forma viitorului intreaba-te incotro trebuie s-o apuci. Acest rol nu presupune doar vizualizarea viitorului ci si crearea lui. Trebuie sa-ti dai seama unde trebuie sa ajunga compania astfel incat sa aiba success, in timp ce testezi idei pe baza resurselor detinute.
  2. Functia executiva – trebuie sa te concentrezi asupra intrebarii “Cum ma pot asigura ca vom atinge obiectivele setate?”. Trebuie sa transferi strategia in actiune prin transformarea planurilor in rezultate masurabile, luarea deciziilor corecte, delegarea si asigurandu-te ca angajatii lucreaza eficient impreuna.
  3. Managementul talentelor – esti responsabil de optimizarea performantei echipei. Intreaba-te “Cine merge cu mine in aceasta calatorie spre success?”. Trebuie sa stii identifica, construi si implica angajatii talentati astfel incat sa obtina rezultate immediate. Trebuie de asemenea, sa-ti asiguri angajatii ca vor primi sprijinul necesar din partea ta astfel incat sa poata realiza o munca perfomanta.
  4. Dezvolta capitalul uman – construieste noua generatie raspunzandu-ti la intrebarea “Cine ramane si sustine organizatia pentru generatia urmatoare?”. Trebuie sa te asiguri ca organizatia are competentele necesare pe termen lung si oamenii potriviti pentru a ajunge la succes.
  5. Investitia in sine – nu te poti astepta sa-i influentezi pe cei care te urmeaza daca nu investesti in tine si in dezvoltarea ta continua. Dezvolta-ti si mai mult punctele forte, constiinta de sine si inteligenta emotionala si sociala.

Leaderii eficienti sunt intr-un proces de invatare continua. Invata din greseli, succese, carti, colegi, sefi, angajati, prieteni si insasi de la viata. Acestia stiu exact ceea ce conteaza pentru ei si inspira loialitate si bunavointa in ceilalti deoarece actioneaza cu integritate si incredere. Pot fi indrazneti si curajosi si in acelasi timp pot tolera ambiguitatea, incertitudinea si crizele.

Tu esti un leader eficient?

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s