Strategiile unui recrutor eficient


Recrutorii trebuie sa ia o decizie destul de grea, si anume sa gaseasca cea mai potrivita persoana pentru un anumit post. Nu este deloc o misiune usoara iar pentru a se asigura ca ia decizia buna, un recrutor eficient foloseste pe langa intrebarile de interviu si unele tehnici care sa-i divulge ce fel de candidat are in fata. Astfel, unele dintre cele mai utile strategii sunt:

  1. A face o mica pauza in discurs astfel incat sa-l determine pe candidat sa vorbeasca – drept urmare, cand intervine “linistea inconfortabila” 95% dintre persoane vor incepe sa vorbeasca.
  2. A pune intrebari specifice despre fostul angajator – din punct de vedere psihologic determina candidatul sa fie onest pe parcursul interviului, creaindu-i acestuia impresia ca fostul angajator va fi contactat dupa interviu pentru referinte legate de candidat.
  3. A lasa intrebarile lacunare pentru a vedea in ce fel le completeaza candidatul – daca recrutorul intreaba despre o situatie dificila si nu si despre modalitatea in care a fost rezolvata, in functie de raspunsul candidatului isi va da seama daca acesta este orientat pe solutii si este responsabil.
  4. Atentie acordata folosirii pronumelor – conform studiilor stiintifice, persoanele inalt performante raspund 60% din timp folosind persoana I (eu, al meu, noi). Persoanele mai putin performante raspund de 400% mai multe ori folosind persoana a II-a (tu, al tau) si de 90% mai multe ori folosind persoana a III-a (el, ea, ei) decat persoanele performante.
  5. Asculta atent cum sunt folosite adverbele – persoanele mai putin performante folosesc cu 40% mai multe adverbe decat persoanele inalt performante (acestia din urma dand raspunsuri directe, factuale, la timpul trecut si personale). Persoanele mai putin performante tind sa foloseasca adverbele pentru a “infrumuseta” expunerea lor deoarece au impresia ca realizarile lor lasa de dorit si nu exprima performanta.
  6. Acorda atentie timpului verbelor folosite – persoanele performante raspund in majoritatea cazurilor la timpul trecut. Timpul prezent este folosit de persoanele mai putin perfomante in 120% cazuri mai mult decat persoanele cu realizari si timpul viitor – in 70% din cazuri.
  7. Noteaza de cate ori candidatul foloseste superlativele – persoanele putin performante folosesc de 100% mai multe ori cuvinte ca “intotdeauna” sau “niciodata”. Daca de exemplu, spui ca “Persoanele din acest departament nu stiu niciodata ce au de facut si imi cer ajutorul tot timpul.” va denota exact opusul, ca nu esti sigur pe abilitatile tale.

Exprimarea verbala, gramatica folosita, limbajul non-verbal, atitudinea candidatului, toate sunt indicii care duc la contruirea acurata a imaginii candidatilor si implicit la luarea deciziei corecte in privinta unui dintre acestia. Antreneaza-ti abilitatile de a descifra correct aceste indicii si vei fi un recrutor eficient propunand cea mai performanta persoana pentru postul vizat.

Daniela Teodora Onca

Consilier in Cariera si Orientare Profesionala

Puteti gasi acest articol si alte articole interesante din acelasi domeniu pe site-ul: www.psihoselect.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s