Efectul Pratfall


8545

AUTOCUNOASTERE:

Efectul Pratfall sustine ca vei fi mai placut celorlalti daca nu esti perfect, daca faci cate o stangacie din cand in cand.

Facand mici greseli areti celorlalti ca esti uman si acest lucru te face mai atractiv, spre deosebire de distanta ce se creeaza intre noi si cineva pe care il consideram invincibil datorita perfectiunii cu care realizeaza tot ceea ce isi propune.

Acest efect se aplica mai mult persoanelor percepute ca fiind foarte competente si care uneori fac o mica gafa – lucru care demonstreaza ca sunt si ele umane, si deci, la acelasi nivel cu noi.

Acest fenomen a fost studiat de psihologul Elliot Aronson (autor al cartii Animalul Social). In experimentul acestuia participantii au fost rugati sa asculte inregistrari ale unor persoane care raspund la un test oral. In unele inregistrari persoanele chestionate rasturnau cana de cafea de pe masa (iata stangacia). Dupa auditia casetelor, participantii la studiu era intrebati care persoane li s-au parut mai placute, mai prietenoase. Cred ca ati ghicit, cele care varsau cafeaua!

DEZVOLTARE PERSONALA (daca ai chef 😉 ):

– data viitoare cand te impiedici de fata cu 10 persoane, nu te mai condamna, nu-ti zice in minte „Destept mai sunt!” ci accepta-ti micile stangacii;

– inlocuieste gandul critic care iti apare atunci cand faci o gafa cu: „A gresi e omeneste.”

nu incerca sa pari altcineva decat esti; oamenii iubesc oamenii cu care se identifica, adica pe cei care ii percep similari lor.

 

pratfall effect

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s