Cercetatorul intuitiv si otetul de mere


wallpaper_halloween_pisica-neagraAUTOCUNOASTERE:

Ultimele 10 zile au fost dificile pentru mine deoarece scumpa mea fetita s-a racit destul de rau: febra, tusit, secretii nazale, simptome + cauze ameliorate prin 15 injectii. Insa trebuia sa ma gandesc la o modalitate in care sa-i cobor febra in caz ca aceasta ar fi urcat inainte sa fi trecut intervalul  in care sa-i pot administra siropul anti-febra.

Astfel, am gasit pe internet o sumedenie de sfaturi si sugestii, printre care cel mai des intalnit era exemplul sosetelor inmuiate in otet de mere si puse copilasului in picioruse in caz de febra. Ceea ce n-am gasit pe nici un site romanesc, era mecanismul prin care aceasta tehnica functioneaza.

Inr-un final, dr. Oz a salvat situatia: „otetul de mere ajuta la scaderea febrei deoarece acidul extrage caldura din piele. De ce trebuie aplicat la picioare? Deoarece talpile noastre contin o concentratie mai ridicata de glande sudoripare decat restul corpului, ajutand astfel la eliberarea caldurii.” (YOU: Raising Your Child: The Owner’s Manual from First Breath to First Grade dr. Mehmet Oz).

Prin aceasta introducere, particica din experienta personala, am vrut sa subliniez ca noi oamenii suntem cercetatori intuitivi, care incearca sa inteleaga lumea inconjuratoare si nu doar sa ia ca atare ceea ce i se prezinta.

Majoritatea avem superstitii sau credem cu tarie in lucruri care nu au nici o baza stiintifica. Ma refer la lucruri de genul:

„Musai sa fac 3 pasi in spate daca o pisica neagra imi taie calea.”

sau

„Daca trec pe sub o scara/ma intorc din drum sigur o sa-mi mearga rau toata ziua/o sa patesc ceva rau.”

…si multe alte exemple de acest gen.

Ca sa verifici daca intr-adevar ti se va intampla ceva rau daca treci pe sub o scara, trebuie sa treci pe sub o scara pe parcursul a 50 de zile spre exemplu, si sa notezi in fiecare zi ce ai patit in ziua respectiva. Daca ai patit ceva rau doar in 2 zile din 50 sigur nu s-a datorat scarii (decat daca s-a rasturnat peste tine :p) si trebuie sa renunti la aceasta superstitie.

Trebuie sa-ti testezi credinta pentru a vedea daca ai dreptate, si daca reiese ca nu e adevarata, nu e functionala, nu e logica si nu e rationala, sa renunti la ea, altfel te va tine in loc, sau mai rau, te va face sa faci 3 pasi in spate.

Intr-un alt articol va voi exemplifica printr-un experiment celebru modalitatea prin care iti poti testa credintele, comportamentele, etc.

DEZVOLTARE PERSONALA (daca ai chef 😉 ):

– nu lua drept bun tot ceea ce auzi; testeaza, gandeste critic.

– fa-ti un inventar al superstitiilor si credintelor nefunctionale si judeca-le rational, sau daca ai timp si mijloace, testeaza-le – exact cum fac cei de la Mythbusters (nu stiu daca ai observat, insa lui Adam si Jamie nu le este greu sa recunoasca ca s-au inselat in privinta unui fenomen; ba mai mult iubesc situatiile in care credintele nu li se confirma deoarece acestea reprezinta o oportunitate de a invata ceva nou).

fi un Mythbuster si invata zilnic ceva nou, despre tine si despre lumea inconjuratoare! 😀

Mythbusters_title_screen

Reclame

Un răspuns la „Cercetatorul intuitiv si otetul de mere

  1. Pingback: Domnisoara gustand ceai | Blogul Onca·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s