Domnisoara gustand ceai


tumblr_mx9gww6vlQ1rcw6xko1_500

AUTOCUNOASTERE:

Ti-am promis intr-o postare precedenta un exemplu de experiment celebru (si simplu) pentru a-ti oferi o unealta eficienta de testare a credintelor, asumptiilor, comportamentor, etc. astfel incat sa nu fii pe pilot automat crezand tot ceea ce auzi ci sa fii cercetatorul intuitiv stapan pe propria viata.

Cel care a dezvoltat experimentul pe care urmeaza sa vi-l expun este Sir Ronald Aylmer Fisher. Statistician englez, biolog evolutionist si genetician, Sir Ronald Fisher „cel mai mare biolog de la Darwin incoace”, cum il denumeste Richard Dawkins, are contributii importante in domeniul statisticii.

Iata povestioara din spatele experimentului:

Cambridge, Anglia, 1920. Nimic nu poate fi mai potrivit decat servirea ceaiului pe terasa. Sir R. Fisher serveste ceaiul impreuna cu cativa colegi de la Universitate cand aude o domnisoara cerandu-i chelnerului sa-i toarne intai laptele si apoi ceaiul, nu invers cum il serveau ceilalti.

Parandu-i-se ciudat, sir R.Fisher intreaba domnisoara:

– Poti sa gasesti o diferenta intre ceaiul la care a fost adaugat laptele si laptele la care a fost adaugat ceaiul?

– Sigur ca pot! exclama domnisoara.

– Sa testam acest lucru, sa vedem daca intr-adevar poti face diferenta intre cele 2 variante de servire a ceaiului.

Ca sa testeze spusele domnisoarei i-au prezentat acesteia 8 cesti cu ceai: in 4 dintre ele a fost pus intai ceaiul si apoi adaugat laptele si in celelalte 4 a fost pus intai laptele si apoi adaugat ceaiul.

Astfel ca sa testezi o ipoteza trebuie sa:

– pornesti de la ipoteza nula (aici, Ip0 este ca domnisoara nu detine abilitatea de a face diferenta intre cele doua tipuri de amestecuri);

decizi care este pragul care te va convinge de adevarul acelei asumptii, declaratii (aici, 8 cesti; 4 si 4);

– daca domnisoara repera care sunt cele 4 cesti in care s-a pus laptele intai, insemna ca detine abilitatea pe care sustine ca o detine, iar Ip0 poate fi respinsa. Insa exista 1 la 70 sanse sa fi ghicit (si deci, abilitate inexistenta) ce contin cele 8 cesti (combinatii de 8 luate cate 4), lucru putin probabil.

– ca sa elimini eventualele erori trebuie sa te gandesti in ce ordine sa prezinti cestile cu ceai astfel incat subiectul sa nu repereze un model care sa-i faciliteze judecata (ar fi indicat ca si persoana care aduce cestile cu ceai sa nu stie ce aduce de fapt: ceasca cu ceai adaugat la lapte sau ceasca cu lapte adaugat la ceai. De ce? Pentru ca daca ar stii ce aduce, inconstient ar putea plasa mai aproape de subiect un anume tip de amestec, oferind astfel informatii subiectului).

Nu stiu cat am fost de clara; statistica nu este usor nici de inteles nici de predat, insa sper ca v-am oferit un model prin care puteti sa va testati unele credinte si sa le respingeti daca se dovedesc a fi false.

Cati dintre voi credeti lucrul urmator: „Intotdeauna ploua dupa ce imi spal masina.”?

Testati lucrul acesta. Spalati-va masina de 10 ori in decurs de 3 luni si vedeti de cate ori a plouat dupa. 😉

DEZVOLTARE PERSONALA (daca ai chef 😉 ):

– testeaza ceea ce crezi! Mai ales credintele care nu-ti sunt folositoare, care iti pun piedici, care iti genereaza emotii negative;

– analizeaza critic TOT ce auzi/citesti in mass media;

Mai jos iti pun animatia experimentului (in engleza), probabil iti va expune mai inteligibil informatia decat am facut-o eu 😉

Reclame

Un răspuns la „Domnisoara gustand ceai

  1. Pingback: Cercetatorul intuitiv si otetul de mere | Blogul Onca·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s