De ce ne incredem in astrologie si in alte PSEUDO-stiinte?


astrowheelAUTOCUNOASTERE:

40% din populatie crede in paranormal si 95% dintre oameni sunt superstitiosi.

De ce crezi ca se intampla acest lucru?

Deoarece, in cazul superstitiilor, efortul este mic iar gastigul este mare, dupa cum am subliniat intr-un articol anterior.

In cazul paranormalului si al pseudo-stiintelor apar alte mecanisme psihologice care ne determina sa credem fara sa cercetam ceea ce ne este prezentat.

Un astfel de mecanism este dat de efectul Barnum, adica tendinta de a crede ca afirmatiile generale prezentate ne caracterizeaza doar pe noi si nu si pe restul oamenilor.

De exemplu afirmatia de mai jos ti se potriveste tie, surorii tale, tatalui tau si unui numar enorm de alte persoane, dar citindu-l ti-l atribui doar tie:

Preferi o anumita doza de schimbare si varietate si devii nesatisfacut daca ti se impun restrictii si limitari. Te consideri un spirit independent si nu accepti opinia altuia decat daca e demonstrata corespunzator. Crezi ca e nepotrivit sa te dezvalui prea usor celorlalti. Sunt momente cand esti foarte extravertit, vorbaret si sociabil, dar si unele cand esti introvertit, circumspect si rezervat.

Acest efect te face sa crezi in astrologie.

Un alt motiv pentru care apeleaza la astrologie (si la celelalte pseudo-stiinte) se datoreaza faptului ca trec printr-un moment dificil in viata lor si au nevoie de consiliere, ghidare.

Daca te confrunti cu incertitudinea tinzi sa crezi ca exista o solutie magica la problemele tale. Si din pacate, in aceste momente de confuzie si incertitudine, in loc sa te adresezi consilierului psihologic te adresezi mai degraba astrologului si vracului.

DEZVOLTARE PERSONALA (daca ai chef 😉 ):

– incearca sa-ti incredintezi gandurile si temerile personalului potrivit (alege un psiholog sau psihoterapeut cu orientare cognitiv-comportamentala – Terapia Cognitiv-comportamentala fiind cea mai eficienta forma de terapie validata stiintific);

– incearca sa-ti bazezi gandurile si credintele pe dovezi stiintifice (acelasi lucru il faci si atunci cand vrei sa-ti iei o masina second-hand; nu te bazezi pe intuitie ci iei cu tine un mecanic, un expert care sa te sfatuiasca astfel incat sa iei decizia cea mai buna).

astrologie

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s