Antidot pentru gandirea pozitiva (!)


gandireAUTOCUNOASTERE:

Internetul/media este impanzit/a de slogane si afirmatii pozitive: „Da pot!”, „Sunt grozav!”, „Sunt invincibil!”. Exista nenumarate workshop-uri, cursuri, carti care sa te invete cum sa gandesti pozitiv, dar stii care-i partea ascunsa? A gandi pozitiv nu inseamna neaparat a gandi mai bine.

Dupa cum afirma Oliver Burkeman, autorul cartii „Antidotul – Fericirea pentru oamenii care nu suporta gandirea pozitiva.” prea multa concentrare pe pozitivitate si optimism este de fapt problema si NU raspunsul.

Studii recente arata ca folosind afirmatiile pozitive zilnice te pot deprima,iti genereaza stres si vulnerabilitate (Sherman, Bunyan & Creswell, 2009); sau imaginarea rezultatului dorit indeplinit intr-o anumita situatie, iti relaxeaza creierul deoarece acesta crede ca ai realizat deja ceea ce ti-ai propus, si deci nu mai cauta solutii si oportunitati care sa te ajute sa-ti indeplinesti obiectivul dorit.

 

Solutia pe care o propune Burkeman este imbratisarea incertitudinii, a insecuritatii si obisnuirea cu esecul.

DEZVOLTARE PERSONALA (daca ai chef 😉 ):

Decat sa te prefaci ca nu exista negativitate si ca viata e roz, sau sa fugi de experientele negative, incearca sa le ti piept si sa te bucuri de lectia pe care tocmai ti-au „predat-o”.

– Gandeste-te daca intr-adevar te simti mai bine cand iti zici: „Sunt grozav!”. Stai 2 minute si chiar analizeaza ceea ce simti? Este o emotie pozitiva?

– Incearca sa iti spui „Sunt ceea ce sunt!” si vezi fiecare experienta negativa ca o modalitate de a creste, a invata ceva nou si a te dezvolta.

gandire-pozitiva_c6b09c07eb2c6a

Un răspuns la „Antidot pentru gandirea pozitiva (!)

  1. Pingback: Cel mai puternic drog din univers | Blogul Onca·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s