Cat de daunator poate fi „Secretul” pentru tine


secret-300x450Bestsellerul Secretul (The Secret – Rhonda Byrne, 2006) s-a vandut in peste 19 milioane de exemplare in lumea intreaga si a fost tradus in 46 de limbi. Poate chiar tu esti unul din cei 19 milioane de oameni care a citit Secretul si probabil ti-a schimbat felul de a percepe lucrurile, intr-un mod pozitiv. 

Am vazut deja care este efectul afirmatiilor pozitive asupra noastra, hai sa vedem acum ce-i rau in a vedea lucrurile intr-un mod pozitiv?

Atata timp cat nu pierzi contactul cu realitatea, atata timp cat nu te impiedica sa inveti si sa te dezvolti, nu-i nimic rau in a gandi pozitiv. Insa autoarea ne sugereaza ca nu trebuie sa facem nimic pentru a avea viata la care visam decat sa trimitem ganduri bune in univers – iar acest lucru este o iluzie, iar iluziile iti modifica felul in care percepi realitatea. 

Exemplu:

Conform spuselor ei, daca esti somer si vrei un loc de munca trebuie sa intri intr-o stare de contemplare a jobului dorit si sa-ti imaginezi ca deja il ai si-l vei avea, datorita fortei generoase care conduce universul. 

Totusi, eu sunt de alta parere. Ca sa-ti gasesti loc de munca trebuie sa-ti cauti loc de munca; trebuie sa-ti dezvolti abilitati si competente cerute de postul vizat; trebuie sa inveti sa te promovezi, sa te prezinti, sa-ti dezvolti reteaua sociala, sa-ti vinzi mintea, abilitatile, competentele, si-l vei obtine datorita muncii tale.

Imi place la nebunie ce au scris cei de la New York Times intr-un articol critic la adresa bestseller-elor: ” „Puterea” si „Secretul” sunt incarcate cu referiri la magneti, energie si mecanica cuantica. Tine minte acest lucru: de fiecare data cand cineva apeleaza la impenetrabila fizica pentru a explica mecanismele mintii, fugi cat te tin picioarele – avem deja discipline ca psihologia si neurostiinta pentru a raspunde la aceste intrebari. Byrne foloseste un jargon pseudostiintific pentru a forma o iluzie a cunoasterii.”

De asemenea, jurnalista si activista politica, Barbara Ehrenreich subliniaza in cartea sa (Bright-Sided: How the Relentless Promotion of Positive Thinking Has Undermined America) care sunt pericolele gandirii pozitive. O sa vezi in discursul de 10 minute postat mai jos insight-urile briliante ale acestei femei despre moda (optimism mandatoriu si voiosie) care a cuprins din 2006 populatia lumii. Ea propune ca solutie realismul. Eu as adauga, un optimism realist (perspectiva rationala si pozitiva asupra vietii).

Mai jos ai ingenios ilustrate ideile din cartea Barbarei E.: Merita vazut (si „rumegat” mental):

cb0c0277a347ce5bff52ac85ac65b51c

Reclame

2 răspunsuri la „Cat de daunator poate fi „Secretul” pentru tine

  1. Pingback: Vis maret vs. micro-ambitie | Blogul Onca·

  2. Pingback: Cel mai puternic drog din univers | Blogul Onca·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s