Memoria de lucru – aragaz cu patru ochi


bloguloncaArgument anti-procrastinare

De obicei, cand am de lucrat la un proiect care nu ma entuziasmeaza sau la care mi-am pierdut motivatia pe parcurs, as face orice altceva numai sa nu-l fac. Suna cunoscut?

Ce se intampla de fapt la nivel cerebral?

Te gandesti la proiectul pe care nu vrei sa-l faci si in acel moment in creierul tau se activeaza aria cerebrala pentru durere. Ca sa nu suferi, minunatul nostru creier, ne redirectioneaza atentia spre ceva mai placut. (Facebook, Pinterest, jocuri video etc.).

Asa ca navighezi putin pe net si te simti bine o vreme, insa parca proiectul iti sta pe cap si nu te poti bucura pe deplin de ceea ce faci. Acum intra in scena memoria de lucru (parte a memoriei in care sunt procesate informatiile si retinute doar pentru o scurta perioada de timp).

Memoria de lucru dispune doar de 4 fante de procesare a informatiilor disponibile intr-un anumit timp (Gobet & Clarkson, 2004). Este ca un aragaz cu 4 ochi.

Atunci cand amani ceea ce ai de facut (proiectul, curatenie etc.), chiar daca esti implicat intr-o activitate care nu-ti necesita memoria de lucru (navigare internet, spalatul vaselor etc.) unul dintre „ochi” merge fara oprire. Este ca si cum pe unul dintre ochiurile aragazului ai o oala cu supa care fierbe in nestire. Din acest motiv ai impresia ca ceva „iti sta pe cap” chiar si atunci cand esti antrenat intr-o activitate placuta.

In acest sens, cel mai indicat lucru ar fi sa faci ceea ce trebuie sa faci atunci cand trebuie sa-l faci, nu? Usor de zis, greu de facut.

Studiile arata ca la scurta vreme dupa ce am inceput lucrul la ceea ce amanam, acel disconfort mental asociat cu lucrul „musai” de facut, dispare.

Asadar, primul pas si cel mai greu e sa incepi.

Incepe! Apoi treptat totul devine mai usor. 🙂

memoriadelucru

Reclame

Un răspuns la „Memoria de lucru – aragaz cu patru ochi

  1. Pingback: Super truc anti-procrastinare | Blogul Onca·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s