Sigur Pamantul e rotund?


bloguloncapamantulNu mai stiu ce varsta aveam atunci cand am inteles ca Pamantul este sferic si totusi nu exista nici un pericol de a pica de pe el :p

Adesea credem ca a invata este in mare parte a memoriza. Insa a invata un copil un lucru atat de complex cum este forma Pamantului, necesita mai mult decat memorie, necesita intelegere (mecanism care sta la baza invatarii eficiente).

Insa care sunt procesele mentale care ne duc de la memorizare la adevarata intelegere a conceptelor?

Pentru a afla acest raspuns o sa va expun un studiu celebru in psihologia copilului realizat de profesorii Stella Vosniadou si William Brewer (1991). Acestia au pornit de la teoria modelelor mentale care spune ca pentru a intelege lumea formulam si apoi testam modele mentale ale modului in care functioneaza tot ceea ce ne inconjoara. Pana sa ajungem la intelegerea autentica ne folosim de o serie de modele mentale intermediare.

Astfel, pentru studiul lor Vosniadou si Brewer au intervievat 60 de copii cu varstele cuprinse intre 6 si 11 ani. Li s-au adresat 48 de intrebari incepand cu: „Ce forma are Pamantul?” si continuand cu alte intrebari din care sa verifice modelul mental pe care-l aveau despre planeta noastra.

In urma culegerii datelor mai multe variante ale Pamantului au fost descrise:

Pamant rectangular – un triunghi de pe care poti pica (1 din 60 de copii a crezut acest lucru);

Pamant in forma de disc – un disc plat de pe care poti cadea (1/60);

Pamant dual – plat cel pe care traim si sferic cel care se gaseste pe cer (adica era plat cand vorbim de „pamant/sol” si sferic cand vorbim de „Pamant/planeta”) (8/60);

Sfera goala – credeau ca traim in interiorul planetei pe o suprafata plata (12/60);

Sfera plata – credeau ca pe partea de sus a sferei plate si cea de jos traiesc oamenii (4/60);

Sfera – copii mai mari ca varsta (23/60);

Modele mixte – (11/60)

Faptul ca 4/5 din totalul copiilor au intrat in categoriile clar definite arata faptul ca ne formam aceleasi tipuri de modele mentale, corecte sau incorecte.

Acest studiu ne arata cum mintea incearca sa faca pace cu o viziune straina simturilor.

Primul model mental despre Pamant este ca acesta este plat, altfel am aluneca de pe el.

Apoi, ni se spune ca este sferic, si ne blocam putin (aici apar modelele mentale intermediare: Sfera goala si Pamantul dual) deoarece incercam sa integram informatia noua in modelul deja existent.

Asadar, ceea ce ingreuna intelegerea noului concept era presupunerea ca Pamantul este plat. Presupunerile pe care ni le formam prin experienta proprie sunt foarte greu de schimbat chiar si atunci cand ni se ofera informatie care contrazice propria credinta. (Am scris despre acest lucru in articolul „De ce nu o sa ma crezi nici in ruptul capului„).

Uneori intelegerea nu consta intr-atat in invatarea unor noi concepte/credinte ci mai mult in renuntarea la unele mai vechi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s