Lucrand pe aripile vantului (2)


1Saptamana trecuta ti-am prezentat-o in prima parte a acestui interviu, pe Adriana, insotitoarea de zbor care a ales sa lucreze departe de casa, tocmai in fascinantul Qatar.

Asa cum ti-am promis, azi poti citi si ultima parte a experientei profesionale in strainatate a Adrianei si sigur iti poti face o idee mai clara despre experienta de munca in aceasta parte de lume, mai putin cunoscuta romanilor.

(Daca preferi sa incepi cu prima parte a interviului, apasa aici.)

Interviu cu Adriana despre experienta muncii in Qatar – partea a 2-a

6. Comparand Qatar cu Romania sau Franta din perspectiva oportunitatilor profesionale si a conditiilor de munca, ce ne poti spune, ce diferente ai observat?

Imi place sa numesc Qatarul tara copil. Este o asezare care se dezvolta in fiecare zi unde in urma cu doi ani jumate puteam sa vad desertul din balcon iar astazi am deja vecini Vis à vis. De abia acum se construieste metroul, acum se construiesc noi spitale si noi structuri ce vizeaza sa alinieze Qatarul celor mai inalte standarde de viata. Toate aceste infrastructuri, noi constructii, noi scoli si spitale necesita o imensa forta de munca, personal calificat asa incat Qatar a ajuns sa fie ”acasa”, cel putin temporar, pentru sute de mii de expatriati.

Qatarul este o tara foarte sigura, unde contrar a ceea ce se spune in media, femeia nu este oprimata ci respectata , si da, avem voie sa conducem mașini J

Aspectele negative ar fi : sistemul de legi ”Kafala”, care presupune faptul ca angajatorul figureaza ca si sponsor, si pentru a schimba locul de munca ai nevoie de acordul sau. Acest proces se dovedeste a fi destul de dificil si uneori imposibil, insa partea buna este ca autoritatile se ocupa de schimbarea si ajustarea acestui cod de legi din Qatar.

In timpul verii temperaturile pot ajunge pana la 50 de grade Celsius, dar partea pozitiva este ca la noi si iarna e vara si tocmai bine pentru o zi de plaja.

7. Ce temeri ai avut inainte de a lua decizia de a lucra in strainatate?

Nu am avut niciodata aceasta dificultate, intrucat am plecat in Franta cand aveam doar 18 ani. Cred ca mixul de inconstienta, aventura si curiozitatea m-au impins inspre a face pasul catre care astazi ma uit cu admiratie. Cu cat acumulam ani, cu atat cantarim mai mult o decizie si uneori dam inapoi in ultimul moment.

Dificultatea insa este acolo pe tot parcursul expatrierii. Este dorul de casa, de părinți, rude și prieteni, adaptarea la noi orare si stiluri de viata. In Qatar intalnesc dificultatea de a nu putea vorbi limba oficila araba, insa partea buna este ca aici 90% din populatie vorbeste engleza.

8. Ce abilitati si competente crezi ca te-au ajutat sa obtii acest post?

Fara indoiala faptul ca eram deja expat si foarte bine adaptata datorita mediului in care traiam pe atunci la Lyon, cunoasterea limbii engleze este de asemenea un punct pozitiv si as spune chiar necesar.

9. Ce abilitati si competente ti-ai dezvoltat lucrand pe acest post?

Lucrand ca insotitoare de zbor intr-o companie multinationala, cred ca mi s-au dezvoltat cel mai mult flexibilitatea si sensibilitatea. Am invatat ca ceea ce pare a fi ”OK” pentru mine nu este neaparat ”OK” in alta cultura ca trebuie sa fim intelegatori fata de cei din jurul nostru.

Bagajul de cunostiinte in limba engleza este mult mai bogat astazi.

Expatrierea in general este un bun exercitiu motivational. Stii ca esti acolo sa iti urmaresti un scop, sa castigi mai bine decat inainte si sa realizezi ceva apoi.

10. Daca vreodata te-ai intoarce in Romania crezi ca faptul ca ai lucrat in strainatate te-ar face mai atractiva ca si candidat pentru un alt post?

Ca sa ma intorc in Romania ar insemna sa privesc expatrierea ca pe un sacrificiu si sa visez sa ma intorc acasa. Cred ca sunt departe de a privi Qatarul un loc unde eu m-am sacrificat si mai degraba unde am trait cei mai frumosi ani.

Daca ar fi sa ma intorc vreodata in Romania, cred ca faptul de a fi trait in Franta si in Qatar inainte m-ar face mai ”atractiva” pentru potentialii angajatori. Insa indiferent de cat de frumos este CV-ul, ceea ce conteaza este interviul, acolo unde ti se da teren liber sa te exprimi si sa arati ca experientele de pe hartie te fac sa fii cea mai buna alegere.

Sper ca ai avut o experienta placuta „purtat/a pe aripile vantului” de Adriana, omul deosebit care a „zburat” spre indeplinirea dorintelor ei, departe de casa, de prieteni si de tara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s