O noua teorie asupra autismului


Autism

Spre deosebire de primele teorii asupra autismului care incercau sa explice separat fiecare simptom al autismului, o noua teorie incearca sa unifice simptomele.

Astfel, cercetatorii MIT (Sinha et al., 2014) testeaza o noua teorie: se pare ca acesti copii au dificultati in a prezice ceea ce urmeaza sa se intample. Fara aceasta abilitate, copilul cu autism are impresia ca viata decurge intamplator, fara sens sau semnificatie.

Din acest punct de vedere, comportamentele repetitive ale acestor copii, preferinta pentru activitati bine structurate, pentru medii predicitibile, si similaritatea de care au absoluta nevoie, ar fi doar strategii de coping intr-o lume extenuanta pentru ei.

Daca oamenii ar fi incapabili sa se obisnuiasca cu stimulii inconjuratori, lumea ar deveni intr-un timp foarte scurt coplesitoare.

De asemenea, noua teorie sugereaza ca dificultatea pe care o au copiii cu autism in a descifra gandurile, sentimentele si motivatiilor celorlalti rezulta din incapacitatea de a folosi evenimentele trecute pentru a anticipa comportamentele viitoare ale celorlalti.

Noua teorie mai sugereaza ca acesti copii vor avea rezultate mult mai bune atunci cand trebuie sa foloseasca reguli decat predictii (lucru confirmat in parte de preferinta copiilor cu autism pentru matematica, muzica si desen).

Cercetatorii au inceput deja testarea noii teorii, iar dr. Leonard Rappaport, seful diviziei de medicina developmentala de la Boston Children’s Hospital crede despre aceasta teorie ca:

„…acest concept care unifica simptomele poate conduce la noi abordari in intelegerea etiologiei si probabil la dezvoltarea unor noi paradigme de tratament a acestei tulburari complexe.

…aceasta teorie explica mai mult decat am vazut pana acum la teoriile care explicau individual simptomele.”

Daniela Teodora Seucan – profesor psihopedagog 

Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Satu Mare

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s