Povestile Colectiv


Povestile Colectiv

De multa vreme vreau sa scriu acest articol pentru ca asa cum toti romanii (si nu numai ei) au fost afectati de evenimentul tragic de la clubul Colectiv, am fost si eu. Mi-au luat aproape 15 zile sa ma pot reculege sa scriu ceva, ceva care stiu ca va fi in folosul multora…in folosul celor care vor sa-si vindece sufletul.

O prietena cu inima mare a venit cu o idée brilianta, iar atunci cand inima si inteligenta vin impreuna ceva extraordinar se naste – si anume, grupul Povestile Colectiv. Prietena mea stie ca scrisul vindeca si s-a gandit sa puna bazele unui grup pe facebook unde fiecare dintre noi putem scrie sau citi despre oameni nemaipomeniti care s-au implicat trup si suflet in a ajuta victimele si familiile victimelor din Colectiv.

Citeste articolul aparut pe site-ul: www.hyperliteratura.ro  – “Cum poate vindeca scrisul traumele psihice si fizice” si apoi fie te alaturi grupului si impartasesti cu noi, toti romanii, ceea ce simti si gandesti, fie te decizi sa incepi un jurnal de “vindecare” propriu.

Ce se intampla la nivel cerebral si mental atunci cand scrii si repovestesti evenimentele traumatice?

Dupa cum stiti, avem doua emisfere cerebrale, fiecare cu specificul ei (stanga – responsabila de gandirea logica iar dreapta – responsabila de emotii si indiciile nonverbale). Ca sa putem face fata intr-un mod eficient unei traume, ceea ce trebuie sa facem este sa integram cele doua emisfere – integrare orizontala (Siegel 2007; 2010). Adica aduci in atentie detalii logice ale intamplarii (emisfera stanga) si astfel “dezamorsezi” emotiile infricosatoare, coplesitoare (din emisfera dreapta). Pe scurt, repovestind evenimentul traumatic ajungi sa intelegi ceea ce ti s-a intamplat transformand emotiile negative disfunctionale (depresie, anxietate, furie) in emotii negative functionale (tristete, regret, ingrijorare, nemultumire).

De asemenea, exista o integrare verticala prin care partile inferioare ale creierului fizic (responsabile cu instinctul de supravietuire, emotiile si reactiile involuntare) lucreaza eficient cu partile superioare (neocortexul – creierul care te face sa te gandesti la actiunile tale).

Poti realiza aceste doua tipuri de integrari cerebrale scriind, repovestind, fie ca ai fost direct implicat in evenimentul tragic fie ca esti o persoana care este afectata emotional de ceea ce s-a intamplat.

Povesteste-ne (sau doar citeste alte marturii) pe pagina Povestile Colectiv ce iti framanta sufletul si vindeca-ti-l alaturi de noi.

Catamenia2005(Eu si sora mea la concertul Catamenia din 2005, Cluj-Napoca…puteam avea aceeasi soarta ca si tinerii minunati si nevinovati din Colectiv care azi, din pacate nu mai sunt printre noi.)

Imbratisez cu multa caldura pe toti cei care ii plang pe acesti tineri „plecati” prea devreme dintre noi iar daca aveti nevoie sa va descarcati sufletele va stau la dispozitie si pe Povestile Colectiv dar si in mesaj/mail privat.

Dana.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s