Creierele cu autism se comporta diferit in timpul invatarii implicite


 

download

Cercetatorii de la Carnegie Mellon University au publicat in  NeuroImage au examinat felul in care creierul tipic si cel din spectrul autist se adapteaza gradual la modele vizuale pe care le invatau fara sa fie constienti de aceste modele (invatare implicita).

Folosind fMRI (Imageria prin Rezonanta Magnetica functionala), cercetatorii Schipul si Just au descoperit ca activarea creierului cu TSA (Tulburari din Spectrul Autist) era mai lenta in a deveni obisnuita cu modelul prezentat in mod repetat. Adica, acesti subiecti nu isi dadeau seama ca au mai vazut modelul inainte. Spre deosebire de creierele tipice, creierele cu TSA nu si-au scazut activarea pe masura expunerii repetate a ceea ce au invatat – deci nu prezentau adaptarea la stimul.

Aceasta dificultate de adaptare a corelat cu nivelul de severitate a simptomelor din spectrul autist si ofera o explicatie pentru dificultatea persoanelor cu TSA in interactiunile sociale zilnice.

O a doua descoperire a cercetatorilor a fost in legatura cu sincronizarea cerebrala – o masura care ne spune cat de bine este coordonata activarea in diferite regiuni ale creierului. Exercitiul de invatare implicita a fost gandit in asa fel incat sa activeze atat partile frontale cat si cele posterioare ale creierului, iar ceea ce s-a observat a fost ca la persoanele cu TSA aceasta sincronizare a fost mai scazuta.

Aceasta descoperire vine sa confirme teoria lui Just (2004) asupra autismului si anume, conectivitatea deficitara cerebrala a regiunilor frontal-posterioare. Aceasta lipsa de sincronizare explica multe din simptomele creierului autist.

Ceea ce propun cei doi cercetarori este ca abordarile terapeutice din cadrul TSA sa fie dublate de o invatare si predare foarte clara a diferitelor abilitati necesare vietii de zi cu zi.

Daniela Teodora Seucan, profesor psihopedagog

Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Satu Mare

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s